Smrtonosni MERS se širi po Aziji i Europi: "Bojazan zbog virusa znakovito je porasla"

Smrtonosni MERS se širi po Aziji i Europi: "Bojazan zbog virusa znakovito je porasla"

Ilustracija: Arhiva

BOJAZAN zbog novog smrtonosnog virusa Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) "znakovito je porasla", ali bolest još uvijek ne predstavlja globalnu prijetnju zdravlju ljudi jer je prijenos virusa s čovjeka na čovjeka ograničen, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Virus, koji uzrokuje kašalj, groznicu i ponekad fatalnu upalu pluća, zabilježen je kod više od 500 pacijenata samo u Saudijskoj Arabiji, a proširio se i na okolne zemlje, s nekoliko slučajeva zabilježenih u Europi i Aziji. MERS je smrtonosan za oko 30 posto zaraženih, no za sada ne postoji nikakav preventivni lijek za taj virus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbor WHO-a za javno zdravlje u izvanrednim situacijama je potvrdio da je bojazan za javno zdravlje porasla, ali da nema mjesta panici. MERS je virus iz iste obitelji kao SARS (Teški akutni respiratorni sindrom), koji je od svoje pojave 2002. u Kini skrivio smrt više od 800 ljudi.

MERS je smrtonosniji od SARS-a, ali manje zarazan, tj. prenosi se s čovjeka na čovjeka samo u vrlo bliskim kontaktima. Osim navedenih simptoma, može uzrokovati i zatajenje bubrega.

Uzročnik MERS-a je koronavirus koji je prvi put zabilježen 2012. u Saudijskoj Arabiji. Koronavirusi su velika obitelj virusa koji mogu uzrokovati razne tegobe, od obične prehlade do SARS-a. Dosadašnja istraživanja ukazuju da su koronavirusi najvjerojatnije prešli na čovjeka s deva.

U Europi je MERS do sada zabilježen u Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara