Snažan rast: Luka Koper u prvih devet mjeseci zaradila 12,3 milijuna eura

Snažan rast: Luka Koper u prvih devet mjeseci zaradila 12,3 milijuna eura

Foto: Luka Koper/Jaka Jeraša 

LUKA KOPER objavila konsolidirane rezultate poslovanja za prvih devet mjeseci godine, te je iskazala neto dobit u iznosu 12,3 milijuna eura, 49% više nego u istom razdoblju prošle godine, kao i 21% više u odnosu na planove menadžmenta, piše iCapital.

Poslovni prihodi Grupe porasli su za 3% u odnosu na isto razdoblje lani te dosegli 106,5 milijuna eura. Spomenuti rast može se pripisati povećanju kontejnerskog prometa koji ima bolju strukturu popratnih usluga, što je u konačnici rezultiralo višom razinom prihoda po toni tereta. Također, rast prihoda zabilježen je i u generalnom teretu, ponajviše zbog većeg prometa čeličnim proizvodima te izvoza drva u zemlje sjeverne Afrike. Pad prihoda vidljiv je u automobilskom terminalu zbog manje naknada za skladištenje, dok je pad prometa nekih kategorija rasutih tereta uzrokovao niže prihode od rasutih tereta.
 
Operativni troškovi u iznosu 94,3 milijuna eura viši su za 2% nego u istom razdoblju prošle godine, što je rezultiralo s EBITDA na razini prošle godine odnosno 35,6 milijuna eura uz maržu od 33,4%. Financijski rashodi razdoblja smanjili su se za 23% dok su se financijski prihodi povećali za 24%, zahvaljujući čemu je neto dobit Grupe skočila 49% na 12,3 milijuna eura.
 
Promet generalnog tereta u rujnu 2013. se povećao 16% u odnosu na isto razdoblje lani te je iznosio 1,2 milijuna tona. Kontejnerski promet se poboljšao za 9% u odnosu na rujan 2012. te je dosegao 4,3 milijuna tona, dok se mjeren jedinicom TEU povećao za 4%.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Promet vozila podigao se za 1% u rujnu 2013. na 0,5 milijuna tona. Tekući tereti zabilježili su najveći pad na kraju trećeg kvartala od 15% na 2,1 milijuna tona, dok se promet rasutim teretima blago povećao za 1% na 5,3 milijuna tona.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara