Snažna oluja s tučom pogodila Istru i Kvarner, novo nevrijeme i u Dalmaciji

Foto: Čitatelj Indexa (Josip Zekić, Krešimir Vodopivec); Luka Bazjak/IstraMet
Video:
Krešimir Vodopivec, Branko Očko

JAKO nevrijeme s tučom pogodilo je danas u rano poslijepodne sjeverozapad Istre. Nevrijeme je u roku od jednog sata zahvatilo veći dio Istre i donijelo pad temperature od 10 do 15°C, lokalno obilnu kišu i tuču.Sudeći po aktualnom stanju i radarskim snimkama, riječ je definitivno o najjačoj ovogodišnjoj ljetnoj oluji u Istri, javlja IstraMet. Oblak se dulje vrijeme zadržava i stalno obnavlja nad istim područjem, stoga je lokalno palo zamjetno više kiše nego su zabilježile pojedine meteorološke stanice.

Tuča uništila automobile i vinograde na KrkuČitatelj Josip Zekić Indexu je poslao fotografije tuče koja je pala na Krku i, kako kaže, uništila automobile.

Krešimir Vodopivec snimio je pijavicu na Krku.

 

 

Kako javlja Crometeo, nevrijeme s tučom zahvatilo je iza 16 sati dijelove otoka Krka. Lokalno je palo preko 20 litara oborine po kvadratnom metru, a tuča je na sjevernim dijelovima otoka lokalno napravila i stopostotnu štetu na tamošnjim vinogradima.

 

Nevrijeme i u Dalmaciji, pijavica kod Primoštena

Tlak zraka je tijekom nedjelje nad Hrvatskom tek blago snižen, no tijekom prvog dijela dana dijelove Jadrana su zahvatile grmljavinske nestabilnosti, javlja Crometeo. Radi se o nestabilnoj zračnoj masi koja je nošena snažnim zapadnim visinskim vjetrovima brzo stigla s područja Italije nad naše područje.

Podsjetimo, u nevremenima koja su protekle noći zahvatila područja Italije, četiri su osobe izgubile živote u poplavama uslijed obilnih pljuskova.

U nedjelju ujutro grmljavinski oblaci su se prvo javili na otvorenom moru srednjeg Jadran, a zatim su zahvatili otoka i obalu od Zadra do Rogoznice donoseći pljuskove i pad temperature zraka. Crometeo članovi su dojavili pijavicu na moru kod Primoštena, na ista nije stigla do kopna i nije načinila bilo kakvu štetu.

Grmljavinski oblaci zatim su se proširili na velik dio Dalmatinske Zagore od Knina do Imotskog. Olujni oblak zahvatio je područje Hrvaca između 13 i 14 sati. U kratko vrijeme palo je 20 litara oborine po kvadratnom metru, a bilo je i tuče. Vjetar je za vrijeme nevremena imalo olujne udare oko 70 km/h, a temperatura zraka pala je sa 31 na 19 Celzijevih stupnjeva. Pljusak je pokvario i pripreme za današnju 299. sinjsku Alku, no pljusak nije potrajao i sunce je zasjalo već iza 14 sati.

Jako grmljavinsko nevrijeme u ranim popodnevnim satima zahvatilo je sjeverozapadnu Istru. Čak 45 litara kiše po kvadratnom metru palo je u Livadama. Obilna kiša donijela je bujice, a temperatura zraka pala je s 30 na samo 17 Celzijevih stupnjeva. Nešto prije 15 sati novo grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je isto područje pa se količina oborina popela na čak 70 litara! Nevrijeme se sredinom popodneva proširili nad središnju Istru i prema Učki, a mjestimice ja zabilježena i jaka tuča.

Poznati "lovac na oluje" Marko Korošec pratio je olujni sustav koji je zahvatio slovenski i hrvatski dio Istre: "Jaka ćelija razvija se nad morem i zahvatila je prvo slovensku i hrvatsku obalu. Na svom putu prema unutrašnjosti Istre naglo je ojačala. U podnici oblaka razvili su se mammatusi, a silovit pljusak zahvatio je područje širine oko 20 kilometara. Osim obilne kiše bilo je jako puno munja, ali i tuče", rekao je za Crometeo.

Jači grmljavinski pljuskovi također su zabilježeni mjestimice u Lici, osobito uz granicu s BiH, te sjevernije od Osijeka, prema granici s Mađarskom. U Đakovu je u kratko vrijeme palo 12 mm oborine po kvadratnom metru. Upravo se u Slavoniji u popodnevnim satima očekuju najveće grmljavinske nestabilnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara