"Snažna pljuska" britanskom ministru financija: Moody´s im po prvi put u povijesti srezao vrhunski kreditni rejting

"Snažna pljuska" britanskom ministru financija: Moody´s im po prvi put u povijesti srezao vrhunski kreditni rejting

Foto: Ilustracija

PO PRVI put u povijesti Velika Britanija više nema vrhunski kreditni rejting. Agencija za kreditne rejtinge Moody's srezala je jučer Britancima rejting s Aaa na Aa1, uz daljnju stabilnu prognozu. Glavni razlog za smanjenje rejtinga je, kako su pojasnili iz Moody'sa, kontinuirano slabljenje gospodarskog rasta Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Strani mediji ovo rezanje kreditnog rejtinga jedne od najjačih europskih sila ocjenjuju kao "snažnu pljusku" britanskom ministru financija Georgeu Osborneu. Fiskalna politika štednje, kojom se od 2010. godine britanska koalicijska vlada trudi smanjiti proračunski deficit, dovedena je u pitanje ovim rezanjem rejtinga zbog sporog britanskog oporavka od krize. Oporba vladajućima predbacuje da je upravo ta politika prevelike proračunske štednje dovela do smanjenja kreditnog rejtinga za jednu razinu.

Velika Britanija je od 1978. godine imala najviši mogući kreditni rejting kod agencija Moody's i Standard & Poor's, a od 1994. godine i kod agencije Fitch Ratings. Očekuje se da bi britanski kreditni rejting nakon Moody'sa mogle srezati i ostale agencije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara