Snažni potres pogodio Pakistan, uz obalu "niknuo" novi otok: Najmanje 150 mrtvih i više od 200 ozlijeđenih

Foto: GEO.TV, newsencaunter.com, USGS

POTRES magnitude 7.8 stupnjeva prema Richteru zatresao je u 16.29 sati prema lokalnom vremenu jugozapadni dio Pakistana! Hipocentar je bio na dubini od 15 kilometara, podatak je objavljen na stranicama američke Seizmološke službe. USGS je izdao "crveno upozorenje"!

Pakistanski mediji javljaju da su se mnoge kuće i zgrade urušile. Broj žrtava stalno raste - poginulo je najmanje 150 osoba, više od 200 ih je ozlijeđeno. Strahuje se da bi konačna brojka mrtvih mogla biti i puno veća jer spasilački timovi i dalje izvlače ljude iz ruševina.

Epicentar potresa bio je 69 kilometara od grada Awarana. Potres i popratna podrhtavanja tla osjetili su se diljem regije, čak i do New Delhija u susjednoj Indiji, gdje su ljudi bježali iz zgrada na ulice!

Nakon ovog snažnog potresa, tlo se u Pakistanu nastavilo tresti. Jedan od potresa koji je uslijedio samo šest minuta kasnije bio je magnitude 5.9 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz mora "niknuo" novi otok

O silini potresa svjedoči i činjenica da je uzrokovao stvaranje novog otoka u Indijskom oceanu, uz pakistansku obalu! Pakistanski seizmolozi su potvrdili nastanak prirodnog fenomena - oko 600 metara od obale lučkog grada Gwadara u Arapskom moru je niknuo novi mali stjenoviti otok.

Seizmolozi navode kako nije nimalo neobično da potresi ove siline uzrokuju geografske promjene na obalnom području budući da snažni potresi doslovno deformiraju oblik cijelog planeta Zemlje, kao što je to primjerice bio slučaj sa potresom magnitude 8,8 stupnjeva prema Richteru koji je 2010. godine zatresao Čile, stvorio novu obalu te zemlje i izmijenio oblik našeg planeta tako da je došlo do brže rotacije pa je dan na Zemlji skraćen za milijuntu frakciju sekunde.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara