Snijeg na Platku, tuča zabijelila Rijeku

Foto: Siniša Čičak, Crometeo

CIKLONA Tonči se svojim centrom protekle noći premjestila preko našega područja dalje na istok, a tokom dana ojačat će sjeverozapadno visinsko strujanje što će po visini dodatno spustiti temperature zraka.

Rano jutros riječko područje zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme s tučom, a ponegdje je bilo i jače tuče koja je sasvim prekrila ulice Rijeke. Tuče je bilo i u riječkom zaleđu.

Od ponoći do 10 sati ujutro najviše kiše je palo u južnoj Dalmaciji, osobito na dubrovačkom području. U Grudi u Konavlima palo je 36 litara po kvadratnom metru, postaja Dubrovnik – Mandaljena zabilježila je 35, a slijede Hrvace 15, Dubrovnika – petka 12, Metković 12, Nova Gradiška, Vid i Opuzen 9, Žminj 7 itd.. piše Crometeo.

Minimalne jutarnje temperature posvuda su bile niže u odnosu na nedjelju. 0°C izmjereno je u Pargu pored Čabra, a drugdje su minimalne temperature bile od 3°C do najviših 13°C, koliko je izmjereno u Makarskoj. Iako su sredinom dana temperature u porastu, one su u većem dijelu znatno niže u odnosu na vrijednosti izmjerene sredinom nedjelje. U Slavoniji je najviše zahladilo, te su temperature i više od 10°C niže u odnosu na nedjelju. Slično je u dijelu Dalmatinske zagore gdje su lokalno temperature zraka i dalje jednoznamenkaste.

Nakon poduže pauze, snijeg se vratio u planinska područja. Tako se noćas, s nekoliko centimetara snijega zabijelio Platak. Snijeg je padao i u višim predjelima Like i Gorskog kotara, a tijekom jutra padao je i na Biokovu.Prognoza za kopno: Promjenjivo i svježe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas će biti promjenjivo i svježe uz dosta oblaka. Mjestimice će biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova uz koje ponegdje može i zagrmjeti, ali su ponegdje moguća i kraća sunčana razdoblja. Vjetar će oslabjeti i u većini krajeva okrenuti na sjeverne smjerove. Temperatura zraka tijekom dana uglavnom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, u gorju hladnije pa je iznad 700 metara nadmorske visine ponegdje moguće malo susnježice i snijega. Navečer sve hladnije. Dodajmo da će biometeorološka situacija biti nepovoljna pa su kod meteoropata moguće tegobe s koncentracijom i raspoloženjem.

U utorak i dalje promjenjivo. Bit će djelomično sunčano, povremeno s povećanom naoblakom. Ponegdje može biti kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska, osobito u popodnevnim satima u gorskim i središnjim krajevima. U višem gorju može pasti i malo snijega. Više suhog vremena i sunčanih razdoblja u Slavoniji. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutro prohladno uz minimalnu temperaturu od 1 do 6°C, a po gorskim kotlinama i malo nižu uz moguć slab mraz. Dnevna temperatura uglavnom između 10 i 14 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

U srijedu više suhog vremena. Bit će djelomično sunčano, povremeno s povećanom naoblakom. Ponegdje može biti kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska, osobito u popodnevnim satima, ali manje nego u utorak. Puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutro prohladno uz minimalnu temperaturu od 0 do 5°C uz moguć slab mraz, po gorskim kotlinama i malo nižu. Dnevna temperatura uglavnom između 12 i 15 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

Prognoza za Jadran

Danas će na Jadranu će biti vrlo promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Mjestimično će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, a u višem gorju past će snijeg. Veći dio dana puhat će umjereno, na moru i pojačano jugo i lebić. Krajem dana na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena tramontana, podno Velebita i bura. Najniže temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature u padu i bit će od 10 do 16°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

Promjenjivo će se zadržati u utorak, ali će biti znatno više sunčanih i suhih razdoblja u odnosu na ponedjeljak. Ipak ponegdje će biti slabe kiše ili pljuskova. Slaba do umjerena bura i tramontana prestat će tijekom dana i okrenuti na slabo do umjereno jugo koja u noći na srijedu može biti pojačano. Najniže temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature bit će od 11 do 16°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

U srijedu promjenjivo. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, a povremene kiše bit će više u Dalmaciji, osobito na otocima i moru. U višem gorju Dalmaciji ponegdje je moguć snijeg. Ujutro će puhati do umjerena bura, podno Velebita i jaka, tijekom dana u Dalmaciji će okrenuti na levant i jugo, navečer će ojačati. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara