Snježna oluja povijesnih razmjera hara SAD-om: Poginulo najmanje šest osoba, pao metar i pol snijega, a prijete i poplave!

Snježna oluja povijesnih razmjera hara SAD-om: Poginulo najmanje šest osoba, pao metar i pol snijega, a prijete i poplave!

Foto: AFP

NAJMANJE šest osoba je poginulo, a više od 700 tisuća stanovnika ostalo je bez električne energije u snažnoj snježnoj oluji koja je pogodila sjeveroistok SAD-a. U čak šest američkih saveznih država proglašeno je izvanredno stanje, a metereolozi najavljuju kako bi se nevrijeme moglo nastaviti tijekom cijelog vikenda.

Ovo je, prema tvrdnjama pojedinih meteorologa, "povijesna snježna oluja". Stanovnici ovog dijela SAD-a ovakvo nevrijeme ne pamte od 1979. godine, kada je mećava blokirala nekoliko saveznih država. A najgore tek slijedi. Američki metereolozi najavljuju kako bi snježna oluja Nemo svoj vrhunac trebala dosegnuti u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu. U Bostonu se očekuje do metar snijega.

"Klonite se ulica i automobila, ostanite u svojim domovima dok najgore ne bude iza nas. Ovo govorim za vašu osobnu zaštitu", upozorava njujorški gradonačelnik Bloomberg.Na obali preko metar i pol snijega!

Snažna oluja koja se protegnula od Kanade pa diljem sjeveroistočne obale SAD-a ostavila je iza sebe i po metar i pol snijega na pojedinim područjima, a oluja još nije ni približno pri kraju. U Stratfordu, Connecticut, gradonačelnik John Harkins izjavio je da nikada nije vidio tako snažnu mećavu. "Čak su i ralice zapele u snijegu", kazao je Harkins za WTNH televiziju.

Najgore je bilo u Connecticutu, Massachusettsu i Rhode Islandu, gdje su gradonačelnici zabranili prometovanje lokalnim cestama kako bi ralice mogle obaviti svoj posao. U Portlandu, Maineu oboren je rekord iz 1979. godine, a napadalo je gotovo metar snijega. Meteorolozi napominju da će ga biti još više. Kako javljaju američki mediji, u pojedinim područjima palo je i do metar i pol snijega.

Nevrijeme je uzelo i svoje prve žrtve: 74-godišnjeg pješaka koji je stradao u državi New York kada je na njega naletjelo vozilo čija je vozačica izgubila kontrolu na zaleđenom kolniku. Još je jedan muškarac smrtno stradao kada je izgubio kontrolu nad automobilom, zbog zaleđenog kolnika te snažno udario u stablo u New Hampshireu. Još najmanje četiri osobe poginule su u SAD-u i Kanadi, javlja Fox News. Među žrtvama je i jedan 11-godišnji dječak.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog opasnosti od poplava evakuacije u Massachusettsu

Zbog sve više razine vode u Massachusettsu lokalne vlasti naredile su evakuaciju stanovnika. Djelatnici zimskih službi doslovno idu od vrata do vrata ne bi li nagovorili stanovnike da napuste područje.

Meteorolozi najavljuju kako će vrhunac oluje u poslijepodnevnim satima u subotu po lokalnom vremenu pogoditi područja Providencea, Rhode Islanda i Bostona, gdje je snijeg već prozročio ozbiljne probleme.

"Ovo je oluja povijesnih razmjera"

"Ovo je oluja povijesnih razmjera. Klonite se ulica, ostanite kod kuće. Pustite javne službe da obave svoj posao u sljedećih 48 do 72 sata, neka vozila naših službi budu u mogućnosti nesmetano prolaziti ulicama grada", pozvao je građane gradonačelnik Bostona Thomas Menino.

A da su Amerikanci ozbiljno shvatili ova upozorenja potvrđuje i činjenica da su dućani ostali bez opreme za čišćenje snijega, ali i namirnica, budući da su građani pohitili u dućane i opskrbili se hranom i vodom još prije dva dana.

"Kupili smo dosta stvari koje se mogu napraviti bez struje te grickalica da zabave djecu jer ne mogu izaći vani", kazala je jedna stanovnica. Oko 23 milijuna Amerikanaca koji žive na ovom području očekuje neizvjestan vikend.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara