Snowden zatražio azil u Rusiji, Putin: Može ostati ako prestane nanositi štetu SAD-u

Snowden zatražio azil u Rusiji, Putin: Može ostati ako prestane nanositi štetu SAD-u

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAJPOZNATIJI zviždač Edward Snowden zatražio je azil u Rusiji.

Savjetnik ruskog ministra vanjskih poslova Kim Ševčenko potvrdio je tu informaciju BBC-ju. Zahtjev je podnio u nedjelju navečer. 30-godišnji bivši CIA-in analitičar prema zadnjim se informacijama nalazi u hotelu na moskovskom aerodromu.

Nešto ranije ruski je predsjednik Vladimir Putin rekao da je Snowden dobrodošao ako prestane "nanositi štetu američkim partnerima". SAD još nije komentirao najnoviji razvoj događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Barack Obama ranije je u Tanzaniji rekao da "Washington i Moskva na visokoj razini raspravljaju o Snowdenu". "Nadamo se da će ruska vlast donijeti odluke temeljene na normalnim procedurama međunarodnoga putovanja", rekao je novinarima, aludirajući na činjenicu da Snowden nema važeću putovnicu, kao ni ostale dokumente.

Razotkrio špijunsku aferu koja je uzdrmala cijeli svijet

Podsjećamo, Snowden je u SAD-u optužen za špijunažu, krađu i objavljivanje informacija u vlasništvu američke vlade. Prije nešto više od tjedan dana odletio je iz Hong Konga u Moskvu, gdje je zatražio azil od Ekvadora. U Hong Kongu se skrivao tijekom objave niza članaka u britanskom listu The Guardian koji američku National Security Agency (NSA) prokazuju kao utvrdu globalne špijunaže koja nadzire i prikuplja podatke sa servera internetskih i telefonskih divova kao što su Facebook, Yahoo, Google, Apple i Microsoft o desecima milijuna korisnika. Kao izvor informacija predstavio se upravo Edward Snowden.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara