Socijaldemokrati podržali Junckera u kandidaturi za predsjednika EK, neki u EPP-u protiv

Foto: Hina

SOCIJALDEMOKRATSKI čelnici EU-a, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, podržavaju kandidaturu Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije, ali čini se da nema potporu unutar svih unutar svoje Europske pučke stranke.

"Smatram da je to ispravno. Pučani su dobili za nijansu više glasova, Junckerova opcija je dobila najviše glasova i tu nema stranačkih podjela, to su pravila do kojih ja držim", rekao je Milanović po dolasku na neformalni susret 28 čelnica zemalja članica EU-a, koji će tijekom radne večere razgovarati o rezultatima izbora za Europski parlament i njihovim implikacijama.

Milanović je prije početka neformalnog summita sudjelovao na sastanku čelnika iz Stranke europskih socijalista, koji podržavaju Junckera za predsjednika EK-a.

Milanović je za Junckera rekao da je "proeuropski nastrojena, razumna i kompetentna osoba, koja je puna liberalnija od mnogih pučana".

Ne ulazeći u to koliko je sustav isticanja vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije u skladu s Lisabonskim ugovorom, Milanović je rekao da bi sada bila "prevara birača" ako bi se išlo tražiti nekog trećeg ili četvrtog kandidata.

"Znali smo to unaprijed, i pučani i socijalisti koji su podržavali svoje kandidate. Drugo je pitanje je li to potpuno u skladu s Lisabonskim ugovorom, ali sada je kasno za to pitanje", rekao je Milanović.

Potporu dala i Merkel

Potporu Junckeru kao budućem predsjedniku Europske komisije dala je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Jean-Claude Juncker je naš vodeći kandidat za dužnost predsjednika Europske komisije", rekla je Merkel, dodajući da se sada moraju obaviti konzultacije s Europskim parlamentom i da će predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy dobiti mandat da vodi te konzultacije.

Čelnici političkih skupina u Europskom parlamentu dogovorili su se u utorak da kandidat najjače parlamentarne frakcije Jean-Claude Juncker prvi pokuša formirati većinu u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kandidat najveće skupne Jean-Claude Juncker bit će prvi koji će pokušati formirati traženu većinu", kaže se u zajedničkoj izjavi šefova parlamentarnih skupina, koji su se okupili prije neformalnog sastanka čelnika zemalja članica.

Ta izjava je donesena uz potporu političkih skupina koje predstavljaju 645 članova dosadašnjeg saziva Europskog parlamenta i najmanje 561 člana novog saziva, koji će preuzeti dužnost 1. srpnja.

Junckera ne podržava mađarski premijer Orban

Šefovi najvećih zastupničkih klubova Joseph Daul (EPP) i Hannes Swoboda (socijalisti) predali su tu izjavu predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu i informirali ga o odluci konferencije predsjednika, foruma koji okuplja političke skupine u Europskom parlamentu.

Francuski Le Monde je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da Junckera podržavaju svi socijaldemokratski čelnici, jer na mjestu predsjednika Europske komisije ne žele vidjeti predsjednicu Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, koja se u kuloarima često spominje kao moguće ime.

Čelnici parlamentarnih skupina u svojoj su izjavi obvezali da će kroz "dijalog i konzultacije pokušati odrediti kandidata za predsjednika Europske komisije iz političke obitelji koja može formirati potrebnu kvalificiranu većinu u Europskom parlamentu".

Šef zastupničkog kluba socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda izjavio je utorak nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem kako očekuje da će čelnici EU-a, koji se navečer okupljaju na neformalnom summitu, podržati Junckera kao kandidata koji prvi treba pokušati dobiti većinu u Europskom parlamentu.

Međutim, Junckera ne podržava mađarski premijer Viktor Orban, čija je stranka Fidesz članica EPP-a, a rezerve pokazuje i švedski premijer Fredrik Reinfeldt, također pučanin.

Uz njih dvojicu, Junckeru se oštro protivi i britanski premijer David Cameron.

"Mi nikada nismo bili za ideju vodećih kandidata", rekao je Reinfeldt, dodajući da ne želi imenovati nijedno ime.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara