Socijaldemokratska Rijeka: Cijene podivljale, baka plaća grijanje 792 kune za 28 kvadrata

Socijaldemokratska Rijeka: Cijene podivljale, baka plaća grijanje 792 kune za 28 kvadrata

Foto: Index

RIJEČKA umirovljenica je za jednosoban stan od 28m2 za siječanj od tvrtke Energo dobila račun za grijanje od 793 kuna. Gospođa živi sama, a kroz plač je rekla da da njena invalidnina i mirovina zajedno ne prelaze 2400 kuna. Nikada nije dobivala ovako velike račune.

"Ovaj mjesec neću imati za hranu jer mi računi prelaze 1100 kuna. Unuk mi je nezaposlen i nema nikoga tko bi mi mogao pomoći", kaže nesretna žena.

Dodaje da se ne grije puno i zgrada nema razdjelnike, a unatoč invalidnosti otišla je u Energo prošli mjesec gdje su joj za račun od 700 kuna bezobrazno rekli da je ispravan i poručili da se ne može isključiti od njih te da račune mora platiti. Iz Grada su joj rekli, kaže, da nema pravo na nikakvu subvenciju.

Građani Rijeke su bijesni nakon posljednjih poskupljenja struje. Nekima su se računi popeli na 3000 kuna. Tvrde da su astronomske cijene grijanja uzrokovane financijskim minusima zbog lošeg poslovanja Energa.

Sustav Energa nije održiv s manjim cijenama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 500 Riječana nedavno se okupilo na prosvjedu protiv tvrtke, zahtijevajući ukidanje posljednjeg povećanja cijena, ali i fiksne naknade i ljeti.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel 10. veljače je rekao da postojeći sustav Energa nije održiv s manjim cijenama.

"Jasno je da je velikom broju građana plaćanje grijanja postalo prevelik teret. Energo zbog toga priprema reorganizaciju kompletnog sustava centralnog grijanja. Postojeći sustav nije održiv s cijenama manjima nego što su sada, stoga je nužna potpuna reorganizacija ove djelatnosti”, rekao je Obersnel, ali je nejasno kako će provesti reorganizaciju ako tvrtka već godinama posluje u minusu.

No, unatoč dokazanom slabom poslovanju Sanjin Kirigin je već u trećem mandatu na čelu Energa.

Posao se smanjuje, a broj radnika raste

U Energu, tvrtki u većinskom gradskom vlasništvu, usprkos očitim problemima u pokrivanju rashoda, broj djelatnika je od 2010. do 2013. godine sa 140 narastao na 155. Obrazložili su to većim obimom posla, ali neumoljiva statistika kaže da je u isto vrijeme količina isporučene energije pala s 82.975.965 kWh na 67.373.747 kWh, piše portal Rijeka danas. Pojednostavljeno, posao se smanjuje, a broj radnika raste.

Iako je Kirigin građanima koji su prosvjedovali zbog najviših cijena grijanja u Hrvatskoj objasnio da će ako sami preuzmu brigu o centralnom grijanju imati velike troškove i brigu o sustavu, koja je s Energom minimalna, očito je to jedino rješenje. Šef Energa je naime "zaboravio" spomenuti da su stanarima u Kontuševoj 12, koji su se izdvojili iz sustava Energa i izgradili vlastitu kotlovnicu, cijene pale gotovo za trećinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara