Šok u splitskoj bolnici: "Bebe nisu zaštitili od prašine i ljepila, bolje je kriminalcima u zatvoru!"

Foto: Index

INDEXU su se javili roditelji čija se beba nalazi na Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a. Šokirani su uvjetima u kakvim se liječe teško bolesni najmlađi pacijenti.

"Nisu zaštitili bebe od smrada i prašine"

"Ionako neljudski uvjeti na odjelu, gdje su smještena djeca od prvog dana života pa do godine dana u Klinici za dječje bolesti, dodatno su narušeni nerazumnim postupanjem osoblja klinike. Naime, u jednoj od soba mijenjan je topli pod, što je normalno iziskivalo i određene građevinske zahvate. Osoblje nije smatralo potrebnim zaštititi vrlo male i bolesne bebe od udisanja prašine, smrada ljepila i ostalog, nego su ostavili bebe u sobama pokraj i naredili izvođenje radova", u nevjerici su roditelji.

"Više prostora imaju kriminalci u zatvoru"

Fotografija pokazuje i prenapučenost soba za najmlađe pacijente.

"Bebe su smještene u prostoriji od 15-ak kvadrata u kojoj se nalazi šest do osam kreveta. Kada se tome pridodaju roditelji koji su uz djecu cijeli dan dođemo do zaključka da djeca nemaju nikakve uvjete, odnosno, da imaju manje prostora od kriminalaca u zatvorima. Ne razumijemo kako je moguće da nitko, ni pravobraniteljica, ni ministar ne reagiraju na ovakve stvari", žale se roditelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj o radovima: "Ovo je neprihvatljivo"

Index je odmah zvao ravnatelja splitske bolnice dr. Darka Duplančića da ga upozna s problemom.

"Ovo je neprihvatljivo. Naložio sam svima da mi se očituju. Tko je kriv, odgovarat će. Preko glavne sestre ustanovio sam da je zbog prirubnice došlo do propuštanja smrada lijepila u sobu. To je sada otklonjeno. Mijenjao se antibakterijski pod jer nam je to obaveza. Morat će se promijeniti i u sobi do. Sve mjere zaštite moraju biti poduzete", kazao nam je dr. Duplančić o radovima do sobe s pacijentima koja je odijeljena tek staklom bez ikakve dodatne zaštite.

Uprava bolnice svjesna problema s prenapučenim sobama

Što se prekapacitiranosti bolničkih soba tiče, zasad neće biti rješenja. Nešto se ipak radi i na tom planu, otkriva ravnatelj KBC-a.

"Nažalost, kapaciteti su takvi kakvi jesu. Svjesni smo problema, u postupku smo dobivanja kredita kojim bi riješili tu situaciju", kaže dr. Duplančić.  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara