Soros: Ne nađe li se rješenja u naredna tri dana, ovaj EU summit će biti fijasko. A to bi moglo biti fatalno!

Soros: Ne nađe li se rješenja u naredna tri dana, ovaj EU summit će biti fijasko. A to bi moglo biti fatalno!

Foto: AFP

POZNATI investitor George Soros sugerirao je Europskoj uniji da osnuje poseban fond koji bi kupovao talijanske i španjolske obveznice, kazavši kako treba osnovati centralnu Europsku fiskalnu vlast koja će kupovati obveznice, dok bi s druge strane te zadužene zemlje morale implementirati proračunske rezove koji su ostvarivi i dostižni, a ne nerealni kao danas.

Francuska i Italija također apeliraju na Njemačku da nešto poduzme u vezi španjolskih obveznica čiji su prinosi probili granicu od 7 posto, što u pravilu znači potrebu za bailoutom. Međutim, Merkel je i jučer u Berlinu kazala kako bi bilo kakva vrsta euroobveznica ili nekih drugih shema sa zajedničkom odgovornošću u ovom trenutku bila ekonomski pogrešna i kontraproduktivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postoji potpuni rascjep na fiskalnoj strani. Ukoliko se to ne riješi u naredna tri dana, bojim se da će i ovaj EU summit rezultirati fijaskom. A to bi moglo biti fatalno", kazao je Soros u razgovoru za Bloomberg. Objasnio je kako bi to moglo rezultirati izlaskom Grčke iz eurozone, pa čak i EU-a, a ostatak euro-struktura trenutno nije dovoljno jak da izdrži takav udarac.

Jaz između zemalja dužnika i zemalja vjerovnika sve veći

Ponovno je servirao tezu kako će Njemačka prerasti u imperij kojem će zemlje periferije uvijek biti podčinjene ukoliko se odmah ne krene ka stvaranju fiskalne unije. S vremenom bi dolazilo do sve većeg jaza između zemalja dužnika i zemalja vjerovnika te bi s vremenom zemlja periferije izgubile svakuk mogućnost konkurentnosti, jer ne bi mogli pokriti sve veće i veće kamate.

Stoga je Soros kao prvi korak predložio osnivanje posebnog fonda za pomoć pri otplaćivanju dugova, koji bi zemljama eurozone posuđivao novac po manjim kamatama i to u obliku euroobveznica koje bi garantirao fond. Problem je, naravno, u Njemačkoj koja izričito odbija takvu ideju. Soros smatra kako joj to nije pametno, jer stvara tenzije koje bi naposljetku mogle razoriti cijelu Europu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara