Soros suočen s golemim porezom od 6.7 milijardi dolara

Soros suočen s golemim porezom od 6.7 milijardi dolara

Screenshot: Bloomberg

GEORGE Soros rado govori da bi bogati trebali plaćati veće poreze, iako dobar dio njegovog bogatstva počiva na odgodi njihova plaćanja, piše Bloomberg.

Na putu prema ljestvici najvećih svjetskih investitora, 84-godišnji milijarder je koristio "rupu u zakonu" koja mu je omogućila da odgodi plaćanje poreza na naknade za usluge klijentima i reinvestira ih u svoj fond gdje se novac nastavljao ploditi bez oporezivanja. Na kraju 2013. godine, Soros je putem Sorosevog fonda za menadžment sakupio 13.3 milijarde dolara koristeći odgodu plaćanja poreza, navodi registar Irskih regulatora na koji se poziva Bloomberg.

Američki Kongres je "rupu u zakonu" zatvorio u 2008. godini i naredio menadžerima fondova koji su je koristili da dugovanja podmire do 2017. godine. Menadžeri i investitori koji poput Sorosa posluju iz New Yorka, predmet su poreza od 39.6 posto i dodatnih državnih i gradskih pristojbi u iznosu od 12 posto. Andrew Needham, računovođa iz tvrtke Cravath, Swaine & Moore, kaže da navedenom treba dodati i porez od 3.8 posto za zdravstvo, odnosno Obamacare. Prema kalkulaciji Bloomberga temeljenoj na javno dostupnim podacima koji nude tek djelomičan uvid u Sorosevo bogatstvo, investitor bi do 2017. godine u državni proračun trebao uplatiti iznos od 6.7 milijardi dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara