Soros traži 50 milijardi dolara za Ukrajinu

Soros traži 50 milijardi dolara za Ukrajinu

Screenshot: YouTube/SIPA

MILIJARDER George Soros poziva Zapad da pospješi pomoć Ukrajini i predlaže korake prema financijskom paketu od 50 milijardi dolara za kojeg kaže da će poslužiti kao "grudobran" protiv sve agresivnije Rusije.

Pišući za New York Review of Books, Soros je ocijenio da Europa i SAD moraju balansirati sankcije nametnute Rusiji s velikom pomoći Ukrajini kojoj prijeti bankrot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa se mora probuditi i prepoznati da je pod napadom Rusije. Europske nacije trebaju pomoć Ukrajini shvatiti kao proračunski trošak za obranu," napisao je magnat.

Međunarodni monetarni fond je zasad prikupio 17 milijardi u programu za Ukrajinu i kaže da će za kratkoročno financiranje trebati još najmanje 15 milijardi dolara. Soros pak traži da se zajmodavci obvežu na izdašniju pomoć koja bi omogućila radikalnu reformu Ukrajine i poslala jasan signal Rusiji.

Investitor predlaže da EU posegne za postojećim novcem iz fonda namijenjenog financijskom mehanizmu za stabilnost i izmjeni zakonske regulative kako bi se on mogao ponuditi zemljama izvan Unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara