Šostar: Roditelji ne cijepe kćeri protiv HPV-a, zbog čega one sutra mogu i umrijeti

Šostar: Roditelji ne cijepe kćeri protiv HPV-a, zbog čega one sutra mogu i umrijeti

Foto: Shutterstock

GRAD Zagreb od 2008. godine provodi akcije prevencije pojave raka vrata grlića maternice. Radi promocije cijepljenja protiv HPV-a, u Zagrebu se pokreće nova zdravstvena kampanja. Kako je najavila pročelnica gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, roditeljima će se na roditeljskim sastancima prikazati film koji opisuje zašto je važno cijepiti djevojčice.

"Prvo pokazati film, nadajući se da će pobuditi zanimanje roditelja nakon čega će oni moći dobiti još mnoštvo informacija, što od liječnika školske medicine na terenu, tako i u našem Zavodu za javno zdravstvo", rekla je Mirna Šitum.

Zašto je važno cijepljenje, objasnio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Za 5 milijuna kuna cijepljeno 8 posto učenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki treći dan u Hrvatskoj umre jedna žena od ove zloćudne bolesti, koja je druga po učestalosti od svih zloćudnih bolesti u žena. Svaki dan oboli jedna", rekao je Šostar. Prošle godine cijepljeno je osam posto učenica sedmih i osmih razreda unatoč tome što je Grad za tu populaciju izdvojio do sada oko pet milijuna kuna.

"Sramotan je odaziv i nebriga roditelja prema svojoj djeci, neshvaćanje da će možda njihova kćer oboljeti sutra, nedajbože umrijeti, samo zato što su oni pročitali nekakav senzacionalistički napis i izjave, usudim se reći, kvazidoktora koji su protiv cijepljenja. Do sada je u svijetu 180 milijuna djevojčica procijepljeno bez ijedne ozbiljne komplikacije koju se može direktno povezati s novim cijepljenjem", rekao je Šostar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara