Španjolska će tražiti pomoć od EU: Za spas banaka potrebno najmanje 40 milijardi eura

Španjolska će tražiti pomoć od EU: Za spas banaka potrebno najmanje 40 milijardi eura

Foto: AFP

ŠPANJOLSKA će već ovog vikenda od Europske unije službeno zatražiti paket financijske pomoći, takozvani "bailout", objavio je Reuters. Za "krpanje rupa" u bankovnom sustavu Španjolske bit će potrebno najmanje 40 milijardi eura.

Vijest o "bailoutu" stigla je samo nekoliko sati nakon što je agencija Fitch srozala kreditni rejting Španjolske, te je tako dovela na samo jednu stepenicu iznad "junka". Rejting Španjolske je smanjen upravo zbog ogromnih problema s kojima je suočen njen bankovni sustav.

Španjolci u žurbi zbog grčkih izbora

Financial Times piše da će Španjolci službeni zahtjev za paketom pomoći uputiti u subotu, tijekom telefonske konferencije u kojoj će sudjelovati ministri financija svih 17 zemalja eurozone. Španjolska će tako postati četvrta zemlja eurozone kojoj će EU morati ukazati financijsku pomoć. Prije Španjolaca pomoć su morali zatražiti Grci, Irci i Portugalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svakako je zanimljivo spomenuti da će Španjolska pomoć tražiti i prije revizije bankovnog sustava, koja je zakazana za 21. lipnja. Reviziju španjolskih banaka provest će privatne firme koje je angažirala državna uprava.

Glavni razlog zbog kojeg Španjolci žele sanirati svoje banke su grčki izbori, koji se održavaju 17. lipnja. Izgledno je, naime, da će grčku vladu sastavljati radikalno lijeva Syriza, koja je već najavila odustajanje od nametnutih mjera štednje.

"Bailout" i do 90 milijardi eura

U tom slučaju Grčkoj će EU prestati isplaćivati dogovorenu financijsku pomoć, što bi lako moglo dovesti do izlaska Grčke iz eurozone i novih financijskih potresa u čitavoj Uniji.

"Nužno je da se ostale zemlje eurozone osiguraju prije izbora, kako bi se na najbolji mogući način zaštitili od potencijalne štete", kazao je za FT visoki europski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Iznos pomoći koji će Španjolci dobiti od EU još nije poznat. Za rekapitalizaciju španjolskih banaka potrebno je najmanje 40 milijardi eura, ali prema nekim predviđanjima ukupni iznos "bailouta" mogao bi dosegnuti i 90 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara