Španjolska na koljenima: Moody`s skresao rejtinge 28 banaka, zemlja na korak od "smeća"

Španjolska na koljenima: Moody`s skresao rejtinge 28 banaka, zemlja na korak od "smeća"

Foto: Ilustracija

JOŠ JEDAN težak udarac španjolskom gospodarstvu zadala je agencija za kreditni rejting Moody`s, koja je jučer, istoga dana kada je Španjolska i službeno zatražila financijsku pomoć u iznosu od 100 milijardi eura, "skresala" rejting čak 28 njezinih banaka, javlja BBC. Ovakav potez Moody`sa stiže svega nekoliko tjedana nakon što je agencija srezala kreditni rejting tamošnjoj vladi, smjestivši je na samo jednu razinu iznad "smeća".

Među bankama kojima je smanjen rejting nalazi se jedna od najvećih španjolskih banaka, Banco Santander. Prijašnji rejting Baa2 sada je snižen na A3, a vrlo je velika vjerojatnost da će i taj rejting uskoro biti dodatno snižen.  U objašnjenju Moodys`a stoji kako smanjena kreditna sposobnost Španjolske implicira i slabiji kreditni profil njezinih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ciparski krah produbljuje krizu

I Cipar je jučer obavijestio EU kako će mu trebati bailout u iznosu od oko 4 milijarde eura. Tako se pridružio neslavnom društvu zemalja koje su od EU već izvukle sve što su mogle izvući, poput Grčke, Portugala i Španjolske.

U kratkoj obavijesti ciparske su vlasti informirale europske lidere kako im je financijska pomoć potrebna zbog negativnog učinka kojeg je na njihov financijski sektor proizvela kriza u Grčkoj. Bolje reći, njihove su banke toliko bile izložene previranjima u grčkoj ekonomiji da im nije bilo spasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara