Španjolski ljevičari na ulice Madrida izveli desetke tisuća ljudi: "Da, može se!"

Španjolski ljevičari na ulice Madrida izveli desetke tisuća ljudi: "Da, može se!"

Foto: FAH

DESECI tisuća Španjolaca sudjelovali su u "Maršu promjene“ na glavnom madridskom trgu u znak podrške ljevičarskoj stranci Podemos, koja uoči parlamentarnih izbora u prosincu u slučaju pobjede najavljuje ukidanje mjera štednje po uzoru na sestrinsku stranku, grčku Sirizu.

Najveći je to prosvjed kojeg je Podemos do sada organizirao. Pobjeda Sirize u Grčkoj dodatno je motivirala pobornike mlade španjolske ljevice da pokažu kako i u svojoj zemlji žele promjene slične onima kakve najavljuje novi grčki premijer Aleksis Cipras.

"Promjena je sada"

Promjena vlasti u Grčkoj potaknula je nadu mnogih Španjolaca, ogorčenih visokom nezaposlenošću i korupcijom pa su se tisuće prosvjednika prema glavnom madridskom trgu Puerta del Sol, simbolu građanskog otpora, kretale s podignutim šakama, uzvikujući - "Da, može se!“. Na tom je trgu u prosvjedima 2011. nastao pokret Ogorčenih koji je prije jedanaest mjeseci prerastao u stranku Podemos (Možemo).

Brojni prosvjednici nosili su grčke zastave i transparente s porukom "Promjena je sada". Skandiralo se "tik-tok, tik-tok", čime su prosvjednici vladajućim političarima u Španjolskoj poručili da je njihovo vrijeme odbrojano, prenosi Reuters.

"Umorni smo od lažnih obećanja i rezova“, rekla je Hini 39-godišnja učiteljica Flores. "Došlo je vrijeme za promjenu! Uništili su obrazovanje, zdravstvo, kulturu...“, istaknula je.

Podemos vodeća stranka u Španjolskoj

Nakon što je španjolska vlada desnog centra posudila novac za pomoć posrnulim privatnim bankama, obećavši Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu rezove u javnim službama, izbrisano je na tisuće radnih mjesta. U Španjolskoj je bez posla 24 posto stanovnika, nakon Grčke najviše u Europskoj uniji. Rezovi su ugrozili i brojne studente.

"Ovdje sam zbog promjene“, ističe studentica socijalnog rada Silvia del Bosque, zaogrnuta republikanskom crveno-žuto-ljubičastom trobojnicom. Zastava u građanskom ratu (1936.-1939.) poraženih republikanaca simbol je nezadovoljstva monarhijom i političarima, a nosili su ih deseci prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajuća konzervativna Narodna stranka i socijalisti iz PSOE-a mijenjaju se na vlasti posljednjih 37 godina, otkako je u Španjolskoj uvedena demokracija. Korupcijski skandali u dvjema vodećim strankama jedan su od glavnih uzroka goleme popularnosti Podemosa, koji je u manje od godinu dana od nastanka postao najjača politička stranka u Španjolskoj. Stranka na čelu s karizmatičnim Pablom Iglesiasom Turrionom, 36-godišnjim profesorom politologije s madridskog sveučilišta Complutense danas uživa podršku 28 posto stanovništva, po rezultatima ankete koju je ovog mjeseca proveo institut Metroscopia, a na drugom je mjestu PSOE s 23,5 posto.

"Ove godine počet ćemo nešto novo"

"Danas sanjamo kako bi naš san postao stvarnost 2015. Ove godine počet ćemo nešto novo“, uzviknuo je Iglesias s pozornice na glavnom trgu.

Tisuće očajnih Španjolaca u njemu vide nadu. "Ne znamo što će biti, ali moramo pokušati“, rekao je umirovljenik Canallejas. "Glasovat ćemo za Podemos jer nudi nadu u promjenu“, suglasio se 44-godišnji Jesus. "Niti jedna druga stranka neće učiniti ništa ako pobijedi“.

Narod će već u svibnju svoje mišljenje moći izraziti na lokalnim izborima. Pobjeda Sirize u Grčkoj na nemali broj ljudi djelovala je poput vitaminskog napitka. "To je početak promjena diljem Europe“, ustvrdila je nezaposlena Elena Martinez.

"Ako želimo imati budućnost, trebaju nam radna mjesta"

Iako je Podemos osnovan prije samo godinu dana, već na izborima za Europski parlament osvojili su pet mandata. Ankete im predviđaju pobjedu na lokalnim, regionalnim i nacionalnim izborima ove godine.

"Ljudima je dosta političke klase", poručila je Antonia Fernandez, 69-godišnja umirovljenica iz Madrida koja je na prosvjed izašla zajedno sa svojom obitelji.

Antonia i njen suprug zajedno mjesečno dobivaju 700 eura na ime mirovina i jedva preživljavaju. Nekad su glasali za Socijalističku radničku partiju, ali sada vjeruju da samo Podemos može donijeti promjene koje zazivaju. "Ako želimo imati budućnost, trebaju nam radna mjesta", kaže Antonia.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara