Španjolski sud prihvatio tužbu protiv bivšeg kineskog predsjednika Hu Jintaa za genocid na Tibetu

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREMA odluci objavljenoj u četvrtak, španjolski je sud pristao povesti istragu o bivšem kineskom predsjedniku Hu Jintau u okviru postupka pokrenutog 2006. za genocid na Tibetu u osamdesetim i devedesetim godinama.

Posebni visoki sud zadužen za istraživanje teških zločina, prihvatio je zahtjev Odbora za potporu Tibetu (CAT) da tužbu proširi na Hu Jintaa, sada kada više ne uživa predsjednički imunitet. Ta tužba već obuhvaća sedmero bivši kineskih čelnika, među kojima je i bivši predsjednik Jiang Zemin i bivši premijer Li Peng, za "genocid", zločine protiv čovječnosti, mučenje i terorizam nad Tibetancima 1980-ih i 90-ih.

U lipnju je istražni sudac Ismael Moreno odbio proširiti tužbu na Hu Jintaa koji je predsjedničku dužnost napustio u studenome 2012. No, španjolski visoki sud odlučio je naprotiv da treba prihvatiti zahtjev CAT-a i povesti istragu o bivšem kineskom predsjedniku. Kao i tužitelji, ocijenio je da je Hu Jintao "bio nadležan i imao je dovoljne ovlasti za provođenje niza akcija i kampanja za progon tibetskog naroda". I to zato što je "bio tajnik Kineske komunističke partije na području Tibeta u vrijeme represivnih kampanja na Tibetu koje su se vodile između 1988. do 1992."

Sud usto podsjeća da je UN donio i rezoluciju u kojoj se kaže da su "kineske vlasti odlučile provesti niz akcija za dokidanje posebnosti i postojanja tibetskog područja prisilnim uvođenjem ratnog zakona, prisilnim preseljenjima, kampanjama masovne sterilizacije i mučenjem disidenata".

Sud je svoju nadležnost za ovaj slučaj opravdao i time što je jedan od tužitelja, Tibetanac u egzilu Thubten Wangchen, španjolski državljanin i što kinesko pravosuđe još nije ništa poduzelo u vezi s tim optužbama. Španjolsko pravosuđe od 2005. ima univerzalnu nadležnost za progon teških zločina kao što je genocid, uz uvjet da još nisu bili istraživani u zemlji u kojoj su počinjeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara