Spasili ga nakon 9 sati: Krenuo na Sljeme pa ozlijedio kralježnicu i ostao nepokretan u visokom snijegu

Spasili ga nakon 9 sati: Krenuo na Sljeme pa ozlijedio kralježnicu i ostao nepokretan u visokom snijegu

Foto: GSS

JUČER tijekom dana jedan se izletnik uputio na Sljeme iz smjera Markuševca, krenuo je planinarskom stazom koja je bila prekrivena s 50-ak cm snijega, a temperatura je bilo malo ispod nule. Kada je stigao do pola puta, kako su objavili GSS-ovci, ozlijedio je kralježnicu. Bilo je to oko 15 sati.

Unesrećeni se više nije mogao sam kretati, a kamoli po dubokom snijegu i putu s više snježnih zapuha. Bio je zarobljen u snijegu bez izgleda da se sam izbavi iz nastale situacije. Zahvaljujući mobitelu i telefonskom broju 112 pokrenuta je akcija spašavanja.

Nakon poziva na dežurni telefon, spašavatelji Stanice Zagreb, krenuli su u hitnu i opsežnu akciju traganja i spašavanja. Nakon poziva, preostala su još samo dva sata dnevnog svjetla. Uvjeti su bili vrlo nepovoljni, s dubokim snijegom koji je otežavao kretanje ljudima i nošenje opreme. Kako je padala noć, padala je i temperatura zraka.

Dvoje spašavatelja,koji su se nalazili kao pomoć redovnom HGSS dežurstvu na skijalištu Sljeme, krenuli su odmah s turno skijama i najosnovnijom opremom u potragu za unesrećenim s vrha. Paralelno, druga skupina spašavatelja krenula je terenskim vozilom šumskim putem iz smjera Markuševca. Zbog velike količine snijega i zapuha, vozilo su trebali napustiti i dalje krenuti pješke. Spašavatelji su se natovarili s nosilima,užadi i medicinskom opremom, te pješke započeli mukotrpan uspon kroz duboki snijeg.

Četiri sata probijanja kroz šumu

Oko 17 sati prva skupina koja se spuštala s vrha uspjela je locirati unesrećenog u snijegu. Kroz šumu se ubrzo popela i druga skupina s opremom. Nakon utopljavanja i imobilizacije, nastupio je mukotrpni transport pješke s nosilima budući da se ni motorne sanjke, s dodatnim spašavateljima, nisu uspjele probiti više metarske zapuhe. Zbog mraka i iznimno teških uvjeta pridružila se i treća skupina spašavatelja koji su se vraćali s dežurstva na skijalištu.

Uslijedilo je 4 sata probijanja kroz šumu i duboki snijeg. Transport po mrkloj noći kroz snijegom zatrpanu šumu bio je moguć zahvaljujući upotrebi GPS-a i u njemu unesenih HGSS-ovih obilježenih putova, ostale opreme spašavatelja te njihove spremnosti i sposobnosti. Nakon pronalaska ukopanog terenskog vozila, ozlijeđeni je na nosilima transportiran do asfaltne ceste iznad Markuševca gdje je čekala hitna pomoć.

"Ovime bi još jednom željeli upozoriti ljude da budu na oprezu kada idu u planine - ne precijene svoje sposobnosti, prate vremensku prognozu i uvjete te im se prilagode te po mogućnosti ne kreću sami", poručuju iz Gorske službe spašavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara