Speleolog koji je upao u Kitu Gaćešinu: "Nisam mogao vjerovati da sam živ! Hvala svima!"

Speleolog koji je upao u Kitu Gaćešinu: "Nisam mogao vjerovati da sam živ! Hvala svima!"

Foto: HGSS
Video: Damir Horvatović

"NAKON svega ja sam super, nemam nikakvih trajnih posljedica, puknuća će zarasti kroz 4-6 tjedana. Sve u svemu, dobro sam prošao.", započeo je razgovor za Index Marijan Marović, speleolog koji je prošlog četvrtka pao u najdulju jamu u Dinarskom Kršu, Kitu Gaćešinu, gdje je proveo 26 sati, ozlijeđen, prije nego što su ga pripadnici Gorske službe spašavanja izvukli na sigurno.

"Plan kolega i mene je bio da se spustimo na dubinu od 680 metara i dolje par dana istražujemo, ušli smo u jamu oko dva popodne, sve je bilo normalno, na dubini od 520 metara dok sam bio u vertikali pukla je sidrišna pločica iznad mene i ja sam prvo imao slobodan pad od dva metra, a nakon toga sam proklizao po štriku do dna, to je bila visina od 3 do 5 metara. Pao sam na dvije transportne vreće koje su bile ispod mene, koje sam transportirao i one su mi spasile život. Kad sam pao nisam mogao vjerovati da sam živ! Niti da mogu micati noge jer sam udario kralježnicom u jedan brid. Znao sam da sam okružen sposobnim ljudima koji će se pobrinuti za mene, pa se nisam jako brinuo.", ispričao nam je između ostalog 29-godišnji Marović koji je objasnio i razloge zbog kojih se odlučio na intervju.

"Hvala svima!"

"Mislim da bi bilo dobro da mediji promijene pristup kod izvještavanja u ovakvim situacijama jer je tu previše senzacionalizma. I drugi je razlog taj što ne bih htio da nakon ovakve situacije ostane kriva slika o speleologiji", kazao nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim se zahvaliti svim pripadnicima HGSS-a, njima bliskim osobama, speleolozima koji su sudjelovali u spašavanju, svim ljudima koji su sa svojim mislima bili uz mene...", priča Marović.

Što nam je još rekao pogledajte u priloženom videu.

Podsjetimo, nesreća se dogodila u četvrtak u večernjim satima, liječnica je do ozlijeđenog speleologa stigla u petak oko podne, a tek u subotu rano ujutro uspjeli su ga izvući.  U akciji je angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu koji je bio podijeljen na tridesetak opasnih dionica boravilo je istovremeno i po 70 spasitelja. Oni su podijeljeni na ekipe odrađivali i pripremali svoje dionice. Za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti prolaze u stijeni kako bi kroz njih mogla proći nosiljka s ozlijeđenim.

Osim što je najdulja, Kita Gaćešina je i jedan od najsloženijih speleoloških objekata u ovom dijelu Europe, a upravo zbog još neistraženih mogućnosti, vrlo je poželjno mjesto mnogih speleologa koji u svojim neprestanim istraživanjima otkrivaju nove kanale i vertikale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara