Splitski dogradonačelnik na tradicionalnoj marendi: Kerum nikada nije imao ništa protiv Smoje

Splitski dogradonačelnik na tradicionalnoj marendi: Kerum nikada nije imao ništa protiv Smoje

Foto: Vojko Bašić/Cropix

KOJI mjesec prije izbora, Miljenko Smoje u Splitu doživljava veliki revival. Danas se na tradicionalnoj Smojinoj marendi pojavio i splitski dogradonačelnik Jure Šundov. Prethodnih godina nije ga bilo.

"Nisu me zvali. Sada su me pozvali, a ja sam došao", kazao nam je Šundov. 

Smoje jači od bronce

Nismo pitali bez veze, jer Kerumova administracija preuzela je na sebe obavezu da po zaključku stare vlasti Smoji napravi spomenik. Ipak, nisu ga napravili. Šundov je uvjeren da će biti napravljen u mandatu iduće vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smoje živi u srcima Splićana i to nijedna bronca na Matejuški ne može zamijeniti. Split Smoju u svom brandiranju ne može zaobići i mislim da će to sve više doći do izražaja. Mi spomenik Smoji nismo napravili, možda je to bio i splet određenih okolnosti i prijepora, ali uvjeren sam da će iduća vlast to napraviti. Smoje je svojim djelom zadužio Split, a ja mogu reći da gradonačelnik Kerum protiv Smoje nikada ništa nije imao. Novinari su ga uglavnom prozivali, a gradonačelnik ništa nije odgovarao", kazao nam je Šundov.

Kerum diže križ i spomenike Papi i Tuđmanu, za Smoju nije našao ni vremena, ni prostora...

Podsjetimo, u Kerumovom mandatu donesene su odluke da se gradi križ na Marjanu te spomenici Papi Ivanu Pavlu II. i dr. Franji Tuđmanu. Za Smoju, kojeg su kritičari pribivali na križ kao Jugoslavena i antihrvata, Kerumova administracija nije našla ni vremena, ni prostora... Čini se kao da križ, Papa i Tuđman sa Smojom jednostavno ne idu ruku pod ruku... 

"Nema sumnje da dolazi vrijeme u kojem će Smojin rad biti na pravi način valoriziran. On je imao hrabrosti kao nitko. Raditi onakvu briljantnu satiru protiv vlasti u ono doba, to je zaista vanserijski. Nema sumnje da je danas Smoje živ, da bi i s nama napravio dobru priču koja bi se rado čitala i gledala kao nekad Malo i Velo Misto", kaže Šundov. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara