Splitski gradonačelnik na sto muka: Ako Hajduk ne vrati kredit, Grad Split bit će blokiran

Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix

CRNI OBLACI nadvili su se nad HNK Hajduk i KK Split. Košarkašima prijeti gašenje, a Hajduku prodaja. Gradonačelnik Ivo Baldasar odustao je od referenduma, jer bi odnio previše vremena. Sudbinu "bilih" planira riješiti najkasnije do kraja godine.

Hajduk na bubanj, Baldasar ne vidi alternativu

"Hajduk je 2008. godine imao 80 milijuna kuna plusa, a sada je u minusu 127 milijuna kuna. Kredit od 30 milijuna kuna stiže na naplatu za mjesec dana i ako Hajduk to ne bude mogao platiti, Grad Split će završiti u blokadi. To nam je četiri posto proračuna i slobodnih sredstava jednostavno nema. Direktor Brbić mi je kazao da će Hajduk eventualno moći platiti dio. Koliko, nije rekao", bio je danas brutalno iskren i otvoren splitski gradonačelnik, čiji bi mandat lako mogao biti zapamćen upravo po gašenju trostrukog prvaka Europe i prodaji toliko voljenog kluba s Poljuda.

Dakako, nije Baldasar kriv što se ništa nije radilo da se stvari urede već prije, kriv je toliko što se došlo do zida i dalje se ovako više ne može.

"Hajduk sve lošije funkcionira. Čekao sam prijelazni rok, ali ništa se nije napravilo. Našli smo se u nezgodnoj situaciji i jedina opcija je dokapitalizacija kluba. Grad jednostavno nema dostatna sredstva za veliki Hajduk. O svemu će se krajem mjeseca raspravljati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća", kazao je Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je kako na utakmice na Poljud više ne ide, jer smatra to politizacijom.

"Svi se slažu, i Uprava, da stanje nije dobro. Moram priznati da su unatoč svemu napravili dosta. Da nisu, sada ne bi govorili o 127 milijuna kuna duga, već o 300 milijuna kuna. Samo se bojim da mi ne dođu tražiti novi kredit", kazao je Baldasar.

Splićani sa 700 tisuća kuna spasili firmu Josipovićevog rođaka, a sada problem račun za struju trostrukog prvaka Europe

Još se ne zna konkretno što će biti s KK Splitom, kojem je HEP zbog 200 tisuća duga kuna najavio gašenje struje. Baldasar nije spreman platiti račun, premda je ne tako davno Grad Split sa 700 tisuća kuna spasio Skalinadu, privatnu firmu rođaka predsjednika Ive Josipovića. Radi se o tvrtki koja godišnje priredi tri dana programa na temu glazbene ostavštine Zdenka Runjića, dok je KK Split najtrofejniji splitski klub s čak tri naslova prvaka Europe.

"Bojim se da se gašenje neće moći izbjeći. Ići će to samo po sebi", komentirao je danas Baldasar. Ovog tjedna dogodila se i smjena Nadzornog odbora, kojeg je sada preuzela bivša Kerumova dogradonačelnica Anđelka Visković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara