Splitski pride: Država je izravno odgovorna za neravnopravnost LGBT građanki i građana!

Foto: Split Pride/Facebook, Ivana Ivanović/Pixsell, crol.hr, stav.cenzura

POVORKA Pridea u Splitu završila je malo nakon 15 sati, no program je nastavljen u "Đardinu", a trajat će, prema najavama sve do 15 sati.

"Želimo život bez straha od mržnje i nasilja, pravo na obitelj temeljno je građansko pravo, imamo pravo na dostojanstven život i pravo na posvajanje djece. I spremni smo na to već danas jer znamo, želimo i možemo voljeti", poručio je u svom završnom govoru Ljubomir Mateljan iz Rišpeta poručivši tako članovima Vlade, koji danas nisu bili u Splitu, da se ne pristaje na privremena rješenja."Državne institucije izravno su odgovorne za neravnopravnost LGBT građanki i građana te nepovoljan položaj njihovih obitelji", poručio je na kraju prenosi crol.hr.

Portal Stav podsjeća da splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ove godine nije svojim dolaskom došao podržati Pride, i to zbog sjednice Glavnog odbora SDP-a koja se danas održava u Zagrebu. Zbog istih razloga na Prideu nisu došli ni ministari koji su prošle godine uveličali ovaj događaj. U ime Grada Splita Pride je došao podržati dogradonačelnik, HNS-ov Goran Kovačević.

Sve je krenulo u podne

Podsjetimo  točno u podne danas su se u Đardinu okupili sudionici, četvrtoga po redu, Split pridea u kojem sudjeluje manje sudionika nego prijašnjih godina, prema procjenama organizatora, u povorci je oko 300 sudionika kojima se pridružio i splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, situacija je za sada mirna i nema nikakvih incidenata, a grad je gotovo prazan.

"Tu sam kako bi se pridružio borbi za ljudska prava i ukidanja svih oblika diskriminacije i razvoja tolerancije u društvu", rekao je Kovačević.

Sudionici parade nose transparente na kojima piše: "Mama, zbog koga si me se odrekla?", "Mržnja nije obiteljska vrijednost", "Ne kompromisu s ljudskim pravima", "U svima kuca srce koje voli", "Zna li žena za tebe i Stipu?", "Open your heart", a na Narodnom trgu podigli su svoju zastavu.Povorka je u 14 sati krenula Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, Ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice do Đardina, gdje će se održati Split pride program. Kao i prošle godine i ovogodišnji slogan je "Potpuna ravnopravnost" i njime se želi podsjetiti na diskriminirajući i neravnopravan položaj lezbijki, gayeva, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba (LGBT) u Hrvatskoj. Traži se potpuna ravnopravnost i jednaka pravna zaštita za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji, te pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Koordinator Udruge Rišpet, koja je organizator ovogodišnjeg pridea, Ljubomir Mateljan okupljenim je novinarima rekao da ove godine nema organiziranih autobusa, te da u povorci nema političara što, dodao je, žestoko osuđuju.

"Onima koje plaćamo trebala bi biti dužnost da budu ovdje i da podržavaju ljudska prava", kazao je. Dodao je kako je bio primoran policiji prijaviti prijetnju koja mu je upućena preko interneta.

Na upit novinara smatra li da su se građani Splita već privikli na paradu odgovorio je da se nada da je tako iako još uvijek ima individualnih incidenata. Dodao je da neće biti zadovoljni dok potpuno ne ostvare svoje zahtjeve. "Klima se u gradu ipak mijenja to je točno", zaključio je.Na Split pride stigao je i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić koji je izjavio kako su crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lučić i potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potpisali zajedničko priopćenje o borbi protiv homofobije i transfobije s fokusom na regiju Balkana, a koja je proizašla iz Idaho foruma međunarodnog dana obilježavanja borbe homofobije i transfobije.

Nekoliko dana prije održavanja Split pridea policija je građane pozivala na suzdržanost od bilo kakva nasilja, gradski HNS je svoje članstvo pozvao da sudjeluje u povorci, a na toleranciju i uvažavanje je pozvao i gradonačelnik Ivo Baldasar koji danas nije mogao biti u povorci jer je u Zagrebu na glavnom odboru SDP-a. Splitska policija zabilježila je manji incident kada je mladić (19) na društvenoj mreži iz mržnje prijetio organizatorima Split pridea - Udruzi Rišpet.Split Pride osigurava 600 policajaca iz nekoliko policijskih uprava, a kao potpora im je i posebno MUP-ovo kombi stožerno vozilo opremljeno modernom video opremom i opremom za telekomunikacije. 

Ove godine je izmijenjena ruta parade, ali i centralno mjesto proslave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara