Splitski sud neće izručiti Meksikanca kojeg u domovini traže zbog malverzacija s kreditom

Foto: Arhiva

MEKSIKANAC Armando Hubard Nunez može mirno spavati. Županijski sud u Splitu ipak ga neće izručiti Meksiku. Premda su ga prvotno htjeli izručiti, odlučili su drugačije nakon što se slučaj vratio s Vrhovnog suda, koji je u predmetu odlučivao po žalbi branitelja Jadrana Franceschija.

Zaključili su da je žalba osnovana. Naime, Meksiko goni Hubarda zbog nepoštenog upravljanja i pronevjere, a u zahtjevu za izručenjem navedeno je da ga traže zbog administrativne prevare. U pitanju je zapravo raspolaganjem kreditom od 16 milijuna pesosa koji nije iskorišten za namjenu za koji je odobren.

Ne želi u zatvoru dokazivati nevinost

Vrhovni sud vratio je predmet na odluku u Split kako bi se utvrdilo radi li se o kaznenom djelu ili građansko-pravnom sporu. Zaključilo se na koncu da u hrvatskom zakonu nema djela za koje Meksikanci terete Hubarda pa je splitski sud odbio zahtjev za izručenjem. 

Hubard je hrvatskim medijima već pojasnio da od odgovornosti ne bježi, no ne želi biti u zatvoru dok ne dokaže svoju nevinost. U Mekskiku je ostavio suprugu i petoro djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara