Splitski učenici eksperimentiraju s drogom više od hrvatskog prosjeka: Veliki postotak konzumiranja ecstasyja

Ilustracija: MUP

U SPLITSKO-DALMATINSKOJ županiji učenici osmih razreda osnovne škole i srednjoškolci se opijaju manje od prosjeka, ali zato više konzumiraju drogu. Zaključak je to projekta 'Zdrav za 5' koji već godinu dana provodi Policijska uprava u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo.

U istraživanje su bili uključeni učenici osmih razreda osnovne škole, ali i prva dva razreda srednjih škola u 10 gradova. "Rezultati su dobiveni na uzorku od 795 učenika iz 20 škola, pa stoga nije reprezentativan, ali je zabrinjavajući", kaže doktorica Željka Karin voditeljica službe za školsku medicinu.

"Analizirajući te rezultate anketa djece Splitsko-dalmatinske županije, odnosno učenika osmih razreda, pokazalo se da je jednom ili više puta konzumiralo alkohol 77% anketiranih učenika, dok je prosjek za Republiku Hrvatsku 81%. Također se pokazalo da se u posljednjih mjesec dana ekscesivno opijalo više od 38% učenika, dok je državni prosjek 49%", izvijestila je Karin.

Ekscesivno opijanje

Ekscesivno opijanje ili popularno nazvano 'bingi dinking' je konzumiranje 5 ili više alkoholnih pića odjednom, kako bi se što prije doživio osjećaj opijenosti. Ali ovo na žalost nije najveći problem naglašava Karin.

"Najviše je zabrinjavajuće što se pokazalo da je u županiji s ecstasyjem eksperimentiralo gotovo 6% učenika dok je prosjek za Republiku Hrvatsku 3%. Isto tako, upotreba inhalanata, udisanje ljepila ili nekog drugog otapala je 31% u Splitsko-dalmatinskoj županiji dok je u Hrvatskoj prosjek 27%", rekla je Kajin koja dodaje i kako je alarmantan podatak i to da u Splitu 25 posto maturanata poznaje 5 ili više osoba koje su konzumirale neku drogu, dok je na nacionalnom nivou to priznalo tek njih 18 posto.

Ujedno je povećan i broj ovisnika o inhalantima koje je prije 10 godina bio tek 3 posto , a danas je narastao na čak 30 posto.

Cilj projekta 'Zdrav za 5' je educirati učenike osmih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole o zdravom načinu života. Zato će se on i ove godine aktivno provoditi kroz predavanja u školama, a u preventivno djelovanje uključili su se već i ravnatelji, ali i roditelji. U projektu sudjeluju četiri ministarstva - unutarnjih poslova, zdravlja, okoliša, te od ove godine i obrazovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara