Šprajc smijenjen zbog kaosa u informativi, HND prosvjeduje: Gdje je odgovornost Radmana i Rotima?

Screenshot: HRT

ZORAN ŠPRAJC smijenjen je s mjesta rukovoditelja HRT-ovog Informativnog medijskog servisa (IMS), priopćeno je s Prisavlja. Šprajcovo razrješenje predložio je ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim, a glavni ravnatelj Goran Radman tu je sugestiju prihvatio.

Šprajc se na čelu IMS-a zadržao manje od pet mjeseci. Imenovan je 21. lipnja. U HRT-ovom priopćenju stoji da je smijenjen zbog toga što projekt IMS-a kasni u svim fazama.

Kako Index neslužbeno doznaje od svojih izvora s Prisavlja, projekt IMS-a od čitavog početka bio je prilično kaotičan. Zadnjih mjeseci razgovarali smo s više HRT-ovih zaposlenika koji su nam se žalili na sustav IMS-a, objašnjavajući kako se, otkad je Radman odlučio reformirati informativni program, na Prisavlju često uopće ne zna tko je za što zadužen i odgovoran.

"Utvrđeni ciljevi i zadaće IMS-a koje je Rukovoditelj bio dužan ostvariti, temeljem ovlasti i odgovornosti iz općih akata HRT-a kao i obaveza koje je preuzeo Ugovorom o obavljanju poslova rukovoditelja Radne jedinice od 21. lipnja 2013., nisu ostvareni. Procjena Ravnatelja Programa Rotima je da daljnji ostanak Zorana Šprajca na funkciji rukovoditelja IMS-a ne bi dao pozitivne i brze učinke u realizaciji zadanih ciljeva i zadaća", poručuju s HRT-a.

Novi šef IMS-a Tomislav Špoljar

Od ponedjeljka 11. studenog 2013. funkciju v.d. rukovoditelja IMS-a obavljat će Tomislav Špoljar. Špoljar je, inače, u lipnju bio među kandidatima za glavnog urednika HTV-ovog prvog programa. Iako je dobio potporu najvećeg dijela zaposlenika, tada je na tu funkciju ipak imenovana Gordana Mrđen.

"Informativni medijski servis HRT-a je veliki izazov, ali i velika prilika za radijske, televizijske i web novinare koji u njemu rade. Moj cilj je da što prije ujedinimo svo naše znanje, kreativnost i tehničke mogućnosti i počnemo ih iskorištavati na svim platformama kako bi, kao javni medij, bili što dostupniji svim našim građanima. Zahvaljujem kolegi Zoranu Šprajcu na trudu kojeg je uložio proteklih mjeseci. Vjerujem da ćemo nastaviti surađivati jednako uspješno kao što smo surađivali proteklih 20-ak godina", izjavio je Špoljar.

HND: Gdje je odgovornost Radmana i Rotima?

Ogranak HND-a na HRT-u priopćio je da oštro prosvjeduje protiv smjene Šprajca, koju naziva "još jednom skandaloznom odlukom Ravnateljstva i programskog vodstva HRT-a". Elizabeta Gojan, predsjednica ogranka HND-a na HRT-u, pita se gdje je odgovornost Rotima i Radmana, koji su Šprajca prije pet mjeseci postavili za rukovoditelja IMS-a.

"Naime, razlozi zbog kojih je smijenjen Zoran Šprajc mogli bi se primijeniti i na one koji su takvu odluku donijeli, jer su oni generatori kaosa i to na sva četiri kanala javne televizije", poručuje Gojan.

"Svatko tko imalo poznaje stanje unutar IMS-a zna kako za određene procese treba vremena, ali i da se oni provode prema parametrima koje je sa svojim timom postavio upravo Goran Radman!", stoji u priopćenju, uz napomenu da je upravo zbog vodećih ljudi javnog servisa došlo do potpune dezorganizacije unutar IMS-a.

"Gdje je onda odgovornost glavnog ravnatelja HRT-a Radmana i ravnatelja programa HRT-a Rotima, koji su odobrili implementaciju sustavu koji, niti na jednoj razini, kako navode u priopćenju o smjeni Zorana Šprajca, - 'nije dao pozitivne i brze učinke' – a zove se IMS?", pita se HND-ov ogranak na Prisavlju.

"Upravo je smijenjeni Zoran Šprajc dobio najveći broj glasova zaposlenika HRT-a u legalnoj proceduri koju je proveo glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Podsjetimo Goran Rotim takvu aklamacijsku  potporu kolega nije dobio /nego Marija Nemčić/ - pa je na svoju funkciju imenovan odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Radmana", zaključuje se u priopćenju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara