"Srbi su uvijek agresori, od Slovenije, preko Hrvatske do BiH, uvijek dobiju najveće kazne za ratne zločine"

"Srbi su uvijek agresori, od Slovenije, preko Hrvatske do BiH, uvijek dobiju najveće kazne za ratne zločine"

Foto: Ilustracija

"RATNI zločini u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj različito se kažnjavaju. A razlike nisu male - od tri godine koliko netko može dobiti u Hrvatskoj do čak 45 godina, koliko može dodijeliti sud u BiH", navode beogradske Večernje novosti u svojoj analizi kažnjavanja ratnih zločina na području bivše Jugoslavije nazvanoj "Srbima uvijek duple kazne".

Kao jedan od primjera navode presude za ratne zločine u logoru Kerestincu gdje je, ističu, Županijski sud u Zagrebu kao olakotnu okolnost uzeo je činjenicu da su optuženi sudjelovali u obrambenom ratu te dosudio kazne od jedne do tri godine zatvora, dok ne nekoliko dana kasnije sud u Srbiji jednom od osuđenih za zlostavljanje civila u logoru Ekonomija, Vukovar povećao kaznu zatvora sa 15 na 20 godina.

"Kad se u Srbiji sudi za ratni zločin gotovo uvijek se dodjeljuje najveća zakonska kazna od 20 godina ili minimalno 15. Mi se uvijek pridržavamo standarda. Međutim, u Hrvatskoj se uvijek polazi od principa da su optuženi branili svoj narod, kao da drugi nisu branili svoj. I zakonska rješenja i kazne koje se izriču su strategija ponižavanja i kažnjavanja protiv Srba, smišljena još kada se osnivao Haaški sud", kazao je za Novosti odvjetnik Branislav Tapušković.

"Srbi su uvijek agresori, od Slovenije, preko Hrvatske do BiH", kaže Tapušković i dodaje: "A za tisuće poklanih Srba nitko ne odgovara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac: Svih ovih godina suđenja u Hrvatskoj su pristrana i nedovoljno profesionalna


Novosti pišu i kako iskustva pokazuju da u BiH i Hrvatskoj visina kazne ovisi i o nacionalnosti. "U hrvatskom pravnom sustavu, ako se sudi Srbinu za neko djelo i Hrvatu za isto to djelo, kazne će biti različite. Srbin će dobiti veću, a Hrvat manju kaznu", izjavio je Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj.

"Svih ovih godina suđenja u Hrvatskoj su pristrana i nedovoljno profesionalna kad su u pitanju okrivljeni sa srpske i hrvatske strane", izjavio je Milorad Pupovac, predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara