Srbija: Kako otpustiti 100.000 ljudi u javnom sektoru?

Foto: Hina 

JEDAN od razloga ostavke srpskog ministra financija Lazara Krstića je i nespremnost vlade da otpusti najmanje 160.000 zaposlenih iz javnog sektora. Ipak činjenica je da oporavka gospodarstva nema bez otpuštanja u javnom sektoru, piše B92.

Još nije poznato kada će početi otpuštanja u javnom sektoru. Zna se da će trajati nekoliko godina, a prvi bi bez posla mogli ostati zaposleni u državnim agencijama i fondovima, javnim poduzećima, općinskoj administraciji, ali i radnici u neprivatiziranim tvrtkama.
 
Najprije treba napraviti detaljnu sistematizaciju i identifikaciju gdje postoje viškovi, kaže član Fiskalnog savjeta Nikola Altiparmakov.
 
"Potrebno je napraviti sistematizaciju"
 
"Okvirno znamo da postoje viškovi nastavnog osoblja, u administraciji na lokalnoj razini, ima nemedicinskog osoblja u zdravstvu ... Treba detaljno sistematizirati i u sljedećih nekoliko godina krenuti s racionalnim sistemskim otpuštanjem", smatra Altiparmakov.
 
Ekonomist Miladin Kovačević smatra da je potrebna i relokacija radnih mjesta, jer na nekim mjestima nedostaje radne snage.
 
"Moje mišljenje je da se treba napraviti relokacija jer radna snaga na nekim mjestima nedostaje. Preraspodjele će uslijediti, preseljenja, sve mora brzo obaviti jer konsolidacija se ne može odlagati", ocjenjuje Kovačević.
 
Prema procjenama, javni sektor trebao bi ostati bez oko 100.000 zaposlenih. Postavlja se pitanje da li će biti otpušteni oni koji bi trebali biti ili oni koje nema tko zaštititi.
 
"Trebaju biti na udaru neracionalno zaposleni. Teško je to napraviti na nesistematski način, a ako se to ne napravi, problem će se još povećati za nekoliko godina", smatra Altiparmakov.
 
Kovačević s druge strane smatra da je kriterij ko kako zaposlen manje važan, već da je važnija nužnost samog radnog mjesta.
 
Prosječna plaća u javnom sektoru 40% veća!
 
Prosječna zarada u državnom sektoru je gotovo 40 posto viša od prosječne zarade u ostatku gospodarstva. Smanjivanjem broja državnih službenika smanjila bi se izdvajanja iz proračuna za više stotina milijuna eura.
 
U javnim tvrtkama u Srbiji na direktorskim funkcijama najmanje je 4.200 ljudi. Samo Elektroprivreda Srbije (EPS) ima 600 visoko plaćenih direktora. Prosječna plaća u EPS-u je 75.000  srpskih dinara ( oko 4.900 kuna), što je duplo više od zarade prosječnog radnika u Srbiji, podaci su koje je nedavno iznio ministar gospodarstva Dušan Vujović.
 
Unija poslodavaca Srbije smatra da je Srbiji dovoljno 200.000 zaposlenih u javnom sektoru, a sada ih ima 635.000.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara