Srbija prijeti žalbom Europskoj uniji: "Hrvatska nam nije vratila privatnu imovinu iz razdoblja SFRJ!"

Foto: AFP

OLIVER ANTIĆ, novi šef srpske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ najavio je da se Srbija namjerava obratiti Europskoj uniji i ostalim nadležnim institucijama zbog toga što "Hrvatska još uvijek nije vratila imovinu srpskim bankama koje su u vrijeme bivše Jugoslavije poslovale na njezinom teritoriju".

Za list "Danas" Antić, ujedno i savjetnik predsjednika Tomislava Nikolića, je izjavio kako se radi o imovini obuhvaćenoj sporazumom o sukcesiji iz 2001. godine. Prema njegovim riječima, radi se o "ogromnoj" imovini srpskih banaka i poduzeća koja se i dalje nalazi u Hrvatskoj, unatoč tome što je prema Bečkom sporazumu o pitanjima sukcesije trebala biti vraćena Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Europskoj uniji i svima ostalima moramo poslati pisma jer Hrvatska ne primjenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatne imovine. Privatna imovina je svetinja na Zapadu i u EU-u. Hrvatska sporazum, nažalost, ni do danas nije primijenila, a prethodni pregovarači se time uopće nisu ni bavili", kazao je Antić te zaključio kako je na temelju sporazuma iz Beča tadašnja SRJ 2002. usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije, a pošto je u pitanju zakon, o njemu više nema pregovora, već se treba primijeniti.

Srbija bi, drži Antić, trebala tražiti te objekte natrag, a stranama kojima su dodijeljeni zauzvrat ustupiti drugu imovinu slične vrijednosti te doplatiti "ako je razlika u vrijednosti" oko 300.000 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara