Srbija u ponedjeljak počinje odgovarati na tužbu i obrazlagati protutužbu

Foto: UN Photo/CIJ-ICJ/Frank van Beek

NAKON što je u prvom tjednu ožujka hrvatski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu iznio argumente u prilog proglašenju Srbije odgovornom za genocid počinjen nad hrvatskim stanovništvom tijekom Domovinskog rata u ponedjeljak će predstavnici Srbije početi odgovarati na hrvatsku tužbu i obrazlagati svoju protutužbu protiv Hrvatske za genocid.

Srbija je 2010., nakon što se ICJ proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije, uložila protutužbu protiv Hrvatske za povredu konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida u kojoj tvrdi da je u operaciji Oluji 1995. počinjen genocid nad Srbima kada je "250.000 Srba etnički očišćeno s prostora Hrvatske".

Tužba protiv Hrvatske na 500 stranica sadrži i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugog svjetskog rata, odnosno iz NDH, opisane na 200 stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brojni zahtjevi

Srbija je u protutužbi zatražila da Hrvatska odmah poduzme korake da osigura puno poštivanje Konvencije i kazni počinitelje zločina genocida, kao i da kompenzira štete hrvatskim Srbima, stvori uvjete za povratak i život izbjeglih Srba te ukine nacionalne blagdane - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Srpski su predstavnici uoči početka glavne rasprave poručivali svojoj javnosti da imaju snažne argumente u prilog dokazivanja hrvatske odgovornosti za genocid, a šef srpskog tima Saša Obradović poručio je da, ako je uopće bilo genocida na području Hrvatske, onda je on počinjen prema Srbima tijekom operacije Oluje.

U srpskom timu su osim srpskih pravnika i diplomata predvođenih Obradovićem i međunarodni stručnjaci poput profesora međunarodnog prava na sveučilištu Middlesex u Londonu Williama Schabasa, predsjednika međunarodnog Udruženja proučavatelja genocida te jednog od urednika Komentara Statuta Međunarodnog suda pravde profesora Andreasa Zimmermanna. Srpske interese pred ICJ-om zastupat će i urednik Komentara Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida profesor Christian Tams i londonski odvjetnik Wayne Jordash.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara