Srbija uvažila žalbu jednog od osuđenih za zločine na Ovčari: "Žrtve su opet izložene potresnim informacijama"

Ilustracija: Arhiva

ODLUKU Ustavnog suda Srbije koji je uvažio žalbu jednog od pravomoćno osuđenih za zločine protiv ratnih zarobljenika na Ovčari ratne 1991., hrvatske udruge za civilne žrtve rata ocijenile su danas lošom za približavanje pravdi i izgradnju povjerenja između Hrvatske i Srbije.

Nevladine udruge Documenta i osječki Centar za mir nenasilje i ljudska prava upozorile su da takva odluka izravno pogađa obitelji žrtava s Ovčare te predstavlja zabrinjavajući presedan za buduće srpske postupke.

Ustavni sud uvažio je u prosincu prošle godine žalbu pravomoćno osuđenog Saše Radaka, jednog od 17 pripadnika srpskih postrojbi koji su na beogradskom okružnom sudu u ožujku 2009. osuđeni na kazne zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, izvršenog od 20. do 21. studenog 1991. na Ovčari.

Neovisno o razlozima donošenja takve odluke udruge smatraju da će se ona dalekosežno reflektirati na sudsku praksu, posebice onu koja se odnosi na procesuiranje ratnih zločina, a zabrinjavaju ih i informacije iz beogradskih medija po kojima je odluka rezultat političkih intervencija.

"Odlukom Ustavnog suda Srbije stvara se pravna situacija u kojoj su žrtve uvijek iznova izložene potresnim informacijama", izjavila je na konferenciji za novinare predstavnica Documente Vesna Teršelič.

Ustvrdila je pritom da Hrvatska i Srbija konstantno stavljaju civilne žrtve rata u nepovoljni položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to događa dok traje postupak pred Međunarodnim sudom pravde koji puno košta Hrvatsku i Srbiju, dok se ne pronalaze sredstva za naknadu štete i psihosocijalnu pomoć civilnim žrtvama rata, kao ni za učinkovitije procesuiranje ratnih zločina, kazala je Teršelič.

Prema odluci Ustavnog suda, žalbeni sud će ponovno odlučivati o žalbama okrivljenika koji su pravomoćno bili osuđeni zbog ubojstava, nanošenja ozljeda i nečovječnog postupanja nad najmanje 200 zarobljenika.

Radak se žalio zbog povrede prava na pravično suđenje jer je jedan od sudaca imao više uloga tijekom postupka. Usvojena žalba ne podrazumjeva ponavljanje postupka u formi glave rasprave, ali se odluka osim na Sašu Radaka odnosi i na sve ostale osuđenike u predmetu Ovčara, kažu udruge.

Na Ovčari su zlostavljani, ponižavani i ubijani ranjenici iz vukovarske bolnice, civili te žene i djeca, a ni danas 20 godina nakon tog zločina još nisu pronađena tijela preko 60 žrtava.

Životi preko 260 žrtava Ovčare nasilno su uništeni zločinima pravomoćno osuđenih počinitelja, ali i popustom njima nadređenih oficira bivše JNA, procesuiranim u Haagu.

Veselinka Kastratović iz Centra za mir nenasilje i ljudska prava rekla je da u Hrvatskoj postoji optužnica protiv Veljka Kadijevića i drugih visokih oficira JNA u kojoj je promašen datum zločina na Ovčari. "Tako su dobro naši organi istražili da su promašili datum kada se dogodila Ovčara", kazala je Kastratović.

Kad je riječ o civilnim žrtvama rata udruge upozoravaju da još nisu usvojena odgovarajuća zakonska rješenja za njihovo obeštećenje. Iako pozdravljaju jučerašnje predstavljanje Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, upozoravaju da prijedlog donosi mnoge nepoznanice vezane uz naknadu štete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara