Srećko Horvat za Guardian o zabrani Houellebecqa u Dubrovniku: To samo hrani terorizam

Srećko Horvat za Guardian o zabrani Houellebecqa u Dubrovniku: To samo hrani terorizam

Foto: FAH

"ŠTO SE u Francuskoj dogodilo kao tragedija, u Hrvatskoj se ponovilo kao farsa", piše Srećko Horvat u komentaru za britanski The Guardian, u kojem se osvrće na odluku da se predstava "Elementarne čestice" po romanu Michela Houellebecqa skine s programa Dubrovačkih ljetnih igara zbog "opasnosti od terorizma".

Predstava je, podsjećamo, otkazana nakon što je Dubrovačko-neretvanska županija od MUP-a zatražila procjenu rizika, a u policiji su zaključili da rizik postoji s obzirom da je Houellebecq, osim po književnim djelima, poznat i po obračunima s radikalnim islamizmom. U svom zadnjem romanu "Pokoravanje" Houellebecq tako zamišlja budućnost u kojoj Francuska postaje islamistička diktatura.

"Iako predstava nije bazirana na 'Pokoravanju', MUP je zaključio da bi Houellebecqov stav prema Islamu mogao izazvati teroristički napad u Hrvatskoj, državi koja nije baš poznata po islamističkom terorizmu. Hrvatski dužnosnici možda su se prenaglili, ali lako je moguće zamisliti sličan događaj u bilo kojoj drugoj današnjoj europskoj državi. I upravo takva reakcija dokazuje da je Houellebecq u pravu", piše Horvat u svom komentaru za The Guardian.

Horvat ističe da Houellebecqov roman "Pokoravanje" nipošto nije islamofobičan. U tom romanu, naglašava Horvat, islamisti ne preuzimaju vlast u Francuskoj nasilnim putem, već dobrovoljnom predajom. "Pokoravanje", naglašava Horvat, u Houellebecqovoj distopiji proizlazi iz dekadencije Zapada.

"Ako Francuska i Njemačka, dvije najnaprednije europske zemlje, mogu inzistirati na bezumnim mjerama štednje i financijskoj diktaturi, osiromašujući nacije i otvarajući prostor za islamizam ili za strani kapital, onda je to zbog toga što Europa umire. 'Pokoravanje' pokazuje da prava prijetnja Europi dolazi iznutra. Nisu siromašni i nasilni imigranti ti koji će se probiti u centre naših gradova i uništiti srce liberalne demokracije. Centri naših gradova već polako počinjaju suicid", piše Horvat, te kao primjere ugroženosti vrednota zapadnih demokracija navodi recentne događaje poput utapanja migranata na Mediteranu.

"Svaki put kada dron ubije 'kolateralnu žrtvu' u Pakistanu i Jemenu, stvaramo još plodnije tlo za regrutiranje novih terorista. Zbog toga otkazivanje Houellebecqove predstave u Dubrovniku utjelovljuje represiju naših problema koji se tiču imigracije, integracije i Islama. A kao što znamo iz psihoanalize, represija onoga s čim se u stvarnosti ne možemo suočiti će jednog dana uzvratiti udarac. I udarit će jako. U slučaju Hrvatske, upravo bi uklanjanje ove predstave s programa moglo biti proročanstvo koje se samo ispunjava i nadahnuće za terorističke činove u budućnosti. Borba protiv terorizma hrani terorizam. Jedan način da se Europa izvuče iz pokoravanja bio bi da se predstava vrati na program", zaključuje Horvat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara