Sređivali dokumente: Turska policija uhitila tri osobe zbog sudjelovanja u pripremi samoubilačkog napada u Ankari

Sređivali dokumente: Turska policija uhitila tri osobe zbog sudjelovanja u pripremi samoubilačkog napada u Ankari

Foto: Agencija Anadolija

TURSKA policija privela je tri osobe za koje se sumnja da su sudjelovale u planiranju i pripremi samoubilačkog bombaškog napada na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Ankari.

Kako su potvrdili policijski dužnosnici, jedna osoba je uhićena zbog izrade lažnih dokumenata napadaču Ecevitu Sanliju, na ime Irfan A. Lažna isprava na ime Irfan A. pronađena je u blizini mjesta eksplozije. Dvije osobe su privedene na saslušanje zbog pomaganja pri dostavljanju isprava napadaču.

Napadač je, prema informacijama s kojima raspolažu sigurnosne službe, bio stalno nastanjen u Njemačkoj, a u Tursku je ušao ilegalno preko grčkih otoka.

Otac napadača: Onim što je napravio uništio je i sebe i mene!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onim što je napravio uništio je i sebe i mene", rekao je otac bombaša samoubojice iz Ankare, Sadik Sanli.
 
Otac bombaša samoubojice Ecevita Sanlija, člana zabranjene militantne stranke Pokret narodnog oslobođenja (DHKP-C), koji je jučer izvršio napad na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari, Sadik Sanli, rekao je kako sina nije vidio već 15 godina, javio je novinar agencije Anadolija.

Sadik Sanli, nastanjen u naselju Gurgentepe nedaleko od turskog grada Ordu, izjavio je novinarima kako je za događaj saznao putem medija, dodajući kako je prepoznao sina nakon što mu je vidio fotografiju na televiziji.

On je ponovio kako sina nije vidio, niti čuo bilo što o njemu, proteklih 15 godina.

"Bilo koji čin protiv države je neprihvatljiv. Moj sin je znao da se protivim takvim stvarima i da smatram da je svaki udar na državu djelo neukih ljudi. Zato mi se možda i nije javljao proteklih 15 godina. Čuo sam samo da je nakon što je odslužio vojni rok otišao u Istanbul. Onim što je napravio uništio je i sebe i mene", rekao je Sanli.

Samoubojica koristio šest kilograma TNT-a

U jučerašnjem terorističkom napadu korišteno je šest kilograma eksploziva TNT koji je aktiviran elektroničkim putem. U priopćenju Grada Ankare podsjećaju da su u napadu život izgubili jedan zaštitar i napadač, dok je ranjena jedna novinarka.

“U napadu je korišteno šest kilograma eksploziva tipa TNT. Pronađeni su dijelovi koji ukazuju na to da je napadač sa sobom nosio i ručnu bombu koja je također aktivirana”, navodi se.

Članovi obitelji napadača potvrdili su danas njegov identitet, ali službena potvrda njegovog identiteta bit će obavljena i putem DNK analize.

Bombaš bio odjeven u dostavljača brze pošte

U međuvremenu se pojavila informacija da je bombaš američkoj ambasadi prišao odjeven u dostavljača brze pošte, a u ruci je držao kuvertu. Snimka nadzorne kamere bombaša Ecevita Sanlija dostavljen je agenciji Anadolija, a prikazuje napadača kako se kroz Parišku ulicu u Ankari kreće prema zgradi američke ambasade. Napadač je bio odjeven kao dostavljač brze pošte, a objektu je prišao s kuvertom u ruci, nakon čega je uslijedila detonacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara