Srpska prava u regiji: Najbolje im u Rumunjskoj, najgore u Crnoj Gori, a u Hrvatskoj i dalje ugroženi

Foto: AFP (Arhiva)

"SRBIMA je što se tiče prava, najbolje u Rumunjskoj, najgore im je u Crnoj Gori a u Hrvatskoj su i dalje ugroženi", rezultat je godišnjeg izvještaja "Naprednog kluba", koji je po četvrti put analizirao politički položaj Srba u regiji.  Večernje novosti tako pišu da se u izvješću navodi kako su prava srpskog naroda u Crnoj Gori ugroženija nego godinu prije.

Za Hrvatsku rezervirana sumorna slika

"Tamošnje vlasti nastavljaju sa 'srbofobnom kampanjom u javnosti'", stoji u izvještaju u kojem se dodaje da je problem krenuo sa "spornim rezultatom popisa stanovništva prema kojem je broj Srba sa 31,99 posto reduciran na 28,77 posto. U izvještaju se naglašava kako se očekivao veći broj Srba u toj zemlji a ne manji.

Za Hrvatsku izvještaj ima sumornu sliku. Tako se naglašava da se i dalje osporavaju prava stečena iz radnog odnosa kao i da 50.000 Srba iz Krajine nije ostvarilo pravo na zarađene mirovine. Problem je i povrat imovine, a od  130.000 registriranih povratnika gotovo polovica se ponovo vratila u Srbiju.

Traži se jasan stav

"Umjesto politike popuštanja zbog dobrih odnosa s Hrvatskom, Srbija bi morala zauzeti jasan stav o ključnim pitanjima i da ga predoči hrvatskim vlastima s podjednakom odlučnošću s kojom to čini Hrvatska", zaključuje se u izvještaju.

U izvještaju se ne spominje Kosovo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara