Srpski ministar vanjskih poslova: Schroeder kasni s priznanjem greške o bombardiranju

Foto: RTS

SRPSKI ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić ocijenio je u ponedjeljak da nekadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder kasni s priznanjem o kršenju međunarodnog prava 1999. godine kad je NATO s državama saveznicama od 24. ožujka do 10. lipnja bombardirao Srbiju.

"Nemam nikave dvojbe, tada je prekršeno međunarodno pravo. To zna svatko u Srbiji. Samo mi je malo žao što je (izjava Schroedera) zakasnila", citira Tanjug izjavu srbijanskog šefa diplomacije koji boravi u službenom posjetu Armeniji.

Mrkić je, reagirajući na izjavu Schroedera da su 1999. godine Njemačka i snage NATO kršile međunarodno pravo sudjelujući u zračnim napadima na tadašnju SR Jugoslaviju (SRJ), naglasio da je Srbija uvijek za striktno poštivanje međunarodnog prava u svim uvjetima, bez obzira na to tko je u pitanju - "moćne, srednje ili male zemlje".

Schroeder je, uz izjavu da su Njemačka i NATO kršili međunarodno pravo 1999. zračnim napadima na teritorij nekadašnje SRJ, za Zeit u nedjelju ocijenio da je i aktualno stanje na Krimu također kršenje međunarodnog prava jer u oba slučaja ne postoji odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN).

Schroeder je, kako se navodi, kritizirao i ponašanje Europske unije u ukrajinskoj krizi i rekao da vodstvo Europske komisije nije shvatilo da je Ukrajina kulturološki podijeljena zemlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara