Stabilizacija iznad 7,7 kuna: Tržišni tečaj eura na najvišoj razini od 2004. godine

Stabilizacija iznad 7,7 kuna: Tržišni tečaj eura na najvišoj razini od 2004. godine

Ilustracija: scx.hu

JUČER je na deviznom tržištu nastavljen rast tečaja EUR/HRK. Trgovanje je otvoreno na visokoj razini od oko 7,706 kuna za euro, da bi uz povećane volumene kupnje jedinstvene europske valute od strane domaćih banaka tečaj još porastao te dotaknuo razinu od 7,710 kuna za euro.

"Ovu razinu tečaja EUR/HRK nismo vidjeli od davne 2004. godine", navode analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ususret današnjem sastanku Europske središnje banke na kojem se očekuje zadržavanje kamatnih stopa na postojećim razinama te uvođenje otkupa državnih obveznica tržišni tečaj EUR/USD zabilježio je blagi rast. Tako je s razine od 1,155 dolara za euro na kojoj je trgovanje otvoreno tržišni tečaj narastao preko 1,16 dolara za euro, no početkom današnjeg dana trgovanja ponovno se spustio na razinu od 1,158 dolara za euro.

Istovremeno, očekivanja da će Japanska središnja banka ostati dosljedna provođenju mjera stimulativne monetarne politike, tijekom jučerašnjeg dana jen je ojačao u odnosu na dolar spustivši tečaj USD/JPY prema 117 jena za dolar, ali je jutros ponovno klizio prema razini iznad 118 jena za dolar.

Prema podacima s Bloomberga tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,1610; USD/GBP 1,5142; USD/CHF 0,8602; USD/JPY 117,97.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara