Stalne promjene poreza u fokusu investitora: Hrvatska po visini PDV-a treća u svijetu

Stalne promjene poreza u fokusu investitora: Hrvatska po visini PDV-a treća u svijetu

Foto: scx.hu 

KPMG-ovo istraživanje "Kretanje stopa poreza na dobit i indirektnih poreza“ pokazuje da je, od prethodnog izdanja istog istraživanja iz siječnja 2013. godine, 13 zemalja povećalo svoje stope indirektnih poreza, odnosno PDV-a ili poreza na promet, dok niti jedna zemlja nije smanjila stopu, objavio je KPMG.

“Jedan od najvećih izazova danas jest da su porezni zakoni lokalni, a poslovanje kompanija globalno”, kaže Wilbert Kannekens, KPMG-ov Globalni voditelj za međunarodne poreze.
 
“Složenost primjene nacionalnih poreznih propisa na kompanije koje posluju u međunarodnom okruženju uzrokuje probleme. Brojne zemlje koriste svoje porezne sustave u natjecanju za investicije i nova radna mjesta, te u ostvarivanju koristi od inozemnih aktivnosti vlastitih multinacionalnih kompanija.”
 
Devet zemalja povećalo je svoje stope poreza na dobit dok ih je 24 smanjilo.
 
Porast stopa indirektnih poreza nedvojbeno je dokaz da oni postaju “osnovni izbor” za vlade diljem svijeta koje su u potrazi za povećanjem toliko potrebnih prihoda.
 
“Indirektni porezi i njihova primjena u različitim zemljama mijenjaju se gotovo svakodnevno. Ova raznolikost donosi brojne izazove i kompleksnosti”, kaže Tim Gillis, KPMG-ov Globalni voditelj za neizravne poreze. „Kompanije moraju biti proaktivne i maksimizirati gdje će u poreznom smislu uložiti svoje porezno vrijeme, trud i novac.“
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Top 10: Najviše stope indirektnih poreza (PDV) Izvor: KPMG
 
Među zemljama koje imaju porez na dobit, Ujedinjeni Arapski Emirati drže prvo mjesto s najvišom stopom od 55 posto* dok najnižu stopu od 9 posto ima Crna Gora. Među zemljama koje imaju indirektni porez, Mađarska zauzima prvo mjesto s najvišom stopom od 27 posto dok najnižu stopu od 1,5 posto ima Aruba.
 
“U Hrvatskoj porezi su zasigurno bili fokusu posljednjih godina, s različitim promjenama u većem broju poreznih propisa, u smislu onoga sto je predmet oporezivanja i po kojoj stopi. U međunarodnom okruženju takve promjene i rezultirajuća neizvjesnost privukli su pažnju brojnih kompanija koje posluju ili namjeravaju poslovati u Hrvatskoj. ”, kaže Paul Suchar, partner u Odjelu poreznog savjetovanja KPMG a u Hrvatskoj.
 
“Hrvatska je također slijedila trend fokusiranja na indirektne poreze te bilježi treću najveću stopu PDV-a u svijetu.”
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara