Stanari objavili dokaz: Zbog crkve na Savici betonizira se četvrtina parka, a zemljište nije crkveno

Stanari objavili dokaz: Zbog crkve na Savici betonizira se četvrtina parka, a zemljište nije crkveno

Foto: Incijativa Čuvamo naš park

INICIJATIVA Čuvamo naš park danas je medijima poslala priopćenje u kojem, kako kažu, demantiraju netočne informacije koje je je plasirao Kaptol na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije, a kojima se brani izgradnja crkve usred jedinog uređenog parka na Savici u kojem je i dječje igralište.

Kaptol objavio da se betonizira trostruko manje parka, da se ruši manje stabala, a laž je i da je zemljište crkveno

Priopćenje inicijative prenosimo u cijelosti.

"Prvi susjedi, kojih se planirana gradnja u parku neposredno tiče i koji po zakonu imaju pravo prigovora na projekt, službeno su dobili potpuni uvid u dokumentaciju tek u ponedjeljak 11.7. 

Zagovornici gradnje crkve u parku već mjesecima imaju mogućnost detaljnog uvida u projektnu dokumentaciju. Nakon uvida u projekt na vidjelo izlaze neistine kojima se opravdava gradnja u parku koje je dio medija prenio, a izvorno su objavljene na web stranicama Zagrebačke nadbiskupije s naslovom "Crkva na Savici - argumenti i činjenice" potpisano sa Župljani Župe bl. Alojzija Stepinca.

1. 'Zelena površina na kojoj će se graditi crkva nije park.'

Nije istina. Katastarska čestica 2729/10 k.o. Trnje u katastru je zavedena kao park. Dokaz u prilogu.

2. 'Crkva će zauzeti 9.4 % površine parka.'

Nije točno. Tu je uzeta u obzir samo površina parcele koju zauzima tlocrt same građevine. Po projektnoj dokumentaciji, ukupna površina izbetonirana za potrebe crkve (pristupni trg, staze, parkiralište) iznosi 24%. Dakle, crkva zaposjeda četvrtinu parka, a udio zelenila smanjuje se za 22%. Vidljivo iz ilustracije.

3. 'Uklonit će se 19 stabala, a posaditi 56 novih.'

Netočno. Projektnom dokumentacijom je eksplicitno navedeno rušenje 24 stabla, što zbog izgradnje crkve, a što zbog izgradnje pristupne aleje. Nije uložen ni najmanji napor da se projekt prilagodi kako bi se barem dio stabala sačuvao.

4. 'Proširuje se dječje igralište.'

Manipulativni podatak. Iz projekta je evidentno da se igralište proširuje na račun parkovne livade, koja je jedino mjesto gdje starija djeca mogu igrati nogomet. Izgovor i opravdanje za betoniranje površine od 5200 m2 ne može i ne smije biti izgradnja sićušnog, deset puta manjeg igrališta namijenjenog samo manjoj djeci. U prilogu.

5. 'Zemljište je crkveno.'

Ovo nema veze stvarnim činjenicama. Javno je dostupan podatak iz katastra da je vlasnik Grad Zagreb. Sve eventualne nagodbe i ugovori moći će se provesti tek po pravomoćnosti lokacijske dozvole te parcelacijskom elaboratu. Dokaz u prilogu.

6. 'Ma, nisu na Savici u pitanju zvona, već je problem Bog čija se Riječ naviješta u crkvama.'

Neprekidno vraćanje na ovu temu ukazuje na ozbiljan nedostatak pravih argumenata i prikrivanje činjenice da visina tornja od 45 metara (s križem preko 50) odgovara neboderu od 15 katova, što je dvostruko više od svih ostalih zgrada u naselju. Sa zvonikom perforiranim radi bolje čujnosti zvona.

Bez imalo želje da ulazimo u dublju polemiku s potpisnicima gore navedene objave, a i zbog činjenice da je u inicijativi Čuvamo naš park; priličan broj vjernika, očekujemo ishod koji će se bazirati na dijalogu s Gradom i iznalaženju najboljeg zajedničkog rješenja pri kojem će biti sagrađena crkva koja je vjernicima Savice potrebna, ali i u potpunosti očuvan park koji je neophodan svima."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara