Stanovnici Silbe očajni: U kafićima se čaša "točene vode" uz kavu naplaćuje dvije kune

Stanovnici Silbe očajni: U kafićima se čaša "točene vode" uz kavu naplaćuje dvije kune

Ilustracija: Arhiva

"KAVA espresso sedam kuna, a točena voda dvije kune", tako danas na otoku Silbi izgleda račun u kafićima.

No, u pitanju nije pohlepa ugostitelja nego činjenica da na tom hrvatskom otoku u 21. stoljeću građani moraju doslovce paziti na svaku kap vode i ne znaju hoće li je sutra imati. Dugoočekivani vodonosac Zrmanja je u nedjelju poslijepodne napokon stigao na otok.

Država nije uplatila 2,5 milijuna kuna, stanovnici ostali bez vode

No, on nije riješio probleme stanovnika Silbe, ali i građane drugih otoka zadarskog arhipelaga koji se pitaju hoće li brodovi tijekom turističke  sezone donositi vodu, piše Zadarski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog nestašice vode su je počeli naplaćivati čak i vlasnici kafića. Dva decilitra točene vode u kafiću na Silbi stoji dvije kune, što je kuna za decilitar i 1000 za kubik. Neki se šale da tako skupu vodu ne plaćaju ni u pustinji Kalahari. Problem s vodom na Silbi je iskrsnuo zbog duga od 2,5 milijuna kuna prema vlasniku Zrmanje Milošu Cimeru. Novac je trebalo osigurati Ministarstvo regionalnog razvoja i uplatiti ga na račun Vodovoda koji ga je potom trebao proslijediti distributeru.

No, od države nije stigla niti kuna, a Vodovod je stopirao distribucije vode kako se dug ne bi povećao te kako distributer ne bi ostvario svoju prijetnju o blokiranju računa Vodovoda. U svemu, naravno, najviše ispaštaju građani koji nemaju vode, a sada "točenu vodu" moraju i plaćati kada piju kavu na nekoj od terasa otočkih kafića.

"Prvo su nam zabranili dovoziti gorivo, a sada nam ne daju ni vodu"

"Nema hrvatske Vlade koja nije govorila kako želi razvijati život na otocima, ali kako to rade? Prvo su nam zabranili dovoziti gorivo, a sada nam ne daju vodu. Dvije osnovne stvari za život i rad nam nisu osigurali", rekao je Miodrag Ninković čija obitelj ima gusternu od 200 kubika vode, ali zbog stočarstva i proizvodnje sira mora susjeda moliti za vodu kako ovce i koze ne bi ostale žedne.

Stanovnici su toliko očajni da su počeli razmišljati o krađi vode iz gusterni vlasnika za koje znaju da neće doći. "Ozbiljno sam razmišljao da preko noći dođem do jedne i ukradem vodu", kaže Ninković koji je već jednom krenuo "u krađu", ali ga je već netko drugi preduhitrio te je ostao "kratkih rukava".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara