Štednja vlasti u BiH: Nema više luksuznih automobila, skupih mobitela i proslava za dužnosnike

Screenshot: HRT

TIJELA vlasti u Bosni i Hercegovini počinju smanjivati troškove reprezentacije, voznog parka i telefoniranja, a planirano je da na taj način na godišnjoj razini bude ušteđeno namanje 2,7 milijuna konvertibilnih maraka (1,38 milijuna eura), prenose u četvrtak lokalni mediji.

Odlukom koju je ovog tjedna donijelo Vijeće ministara BiH utvrđen je niz konkretnih mjera štednje. Najveće uštede od 1,1 milijun KM (562 tisuće eura) planirane su na izdacima za reprezentaciju, oko 900 tisuća KM (460 tisuća eura) planira se uštedjeti na službenim vozilima, a još 700 tisuća KM (358 tisuća eura) na telefonskim troškovima.

Vozni park državnih tijela vlasti tako bi trebao biti manji za oko 100 automobila, a precizno su definirana prava na uporabu određenih klasa vozila.

Najskuplje automobile ubuduće bi tako mogli imati jedino članovi Predsjedništva BiH i predsjedatelj Vijeća ministara.

Za ta četiri dužnosnika predviđena su vozila koja pojedinačno mogu imati nabavnu cijenu do 130 tisuća KM (66,4 tisuće eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrima, predsjednicima Ustavnog i Suda BiH te glavnom tužitelju BiH pripadat će pravo na uporabu limuzina vrijednih do 100 tisuća KM (51 tisuća eura) dok će se voditelji različitih odjela, zamjenici ministara ali i ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) morati "snaći" s vozilima vrijednim do 50 tisuća KM (25,5 tisuća eura).

Planirajući kako uštedjeti na troškovima reprezentacije u Vijeću ministara BiH odlučili su ukinuti proslavu vjerskih blagdana na teret poreznih obveznika.

Iz proračuna bi se tako ubuduće častilo samo sudionike poslovnih sastanaka te uzvanike na svečanim primanjima.

Ubuduće će i znatno manji broj državnih službenika imati pravo na plaćene mobitele, a bit će smanjeni i iznosi do kojih je na teret proračuna moguće telefonirati s fiksnih brojeva.

Planirane će uštede ipak čekati 2015. godinu jer je za provedbu definiranih mjera potrebno donijeti niz pravilnika unutar državnih institucija što se očekuje do kraja prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara