Stepinac je doista bio ustaški vikar, ali Hrvati to ne vole čuti

Stepinac je doista bio ustaški vikar, ali Hrvati to ne vole čuti

Foto: Arhiva

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osudila je u ponedjeljak govor srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina u Jadovnom, ali i poručila kako je Hrvatska nadišla tu razinu provokacije, te kako je Vulin problem srbijanskog premijera.

"Mi smo nadišli tu razinu provokacija"

"Temeljni kućni odgoj nalaže da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane. Isto vrijedi i kad dođete u drugu zemlju, ali ja bih rekla da Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli tu razinu provokacija i Vulin je zapravo problem premijera Vučića, koji mora odlučiti kuda ide", kazala je predsjednica novinarima u Spomen šumi Brezovica, gdje je sudjelovala u obilježavanju Dana antifašističke borbe.

Vulin je u nedjelju u Jadovnom, kao izaslanik srbijanske Vlade, među ostalim izjavio kako "ne može ista ruka vijenac nositi i u Bleiburg i u Jasenovac", aludirajući na hrvatsku predsjednicu koja je posjetila oba mjesta. Kardinala Alozija Stepinca tada je nazvao "ustaškim vikarom".

"Srbija s ljudima kao što je Vulin ne može ući u zajednicu uljuđenih država kao što je EU"

Grabar Kitarović je podsjetila da Hrvatska pomaže Srbiji na putu u EU, ali i upozorila kako se "s ljudima kao što je Vulin ne može ući u zajednicu slobodnih, uljuđenih demokratskih država kao što je EU".

Bivši predsjednik Ivo Josipović smatra, međutim, kako bi Ministarstvo vanjskih poslova zbog Vulinova govora trebalo Srbiji poslati diplomatsku notu.

"Izjava gospodina Vulina je neprimjerena, tamo su se obilježavale žrtve i na dan kad se obilježavaju žrtve ne šalju se konfliktne poruke, a posebice ne poruke koje vrijeđaju domaćina. Mislim da organizator skupa treba dobro razmisliti koga poziva kao gosta, a gosti moraju misliti na koji način se izražavaju u takvim prigodama. Kad je riječ o reakciji državnog vrha mislim da je trebala reagirati predsjednica ili predsjednik Vlade, ali i da bi bilo dobro da MVP jednom notom kaže kako je Vulinova izjava bila neprimjerena", kazao je Josipović.

Jasen Mesić kritizira vladu jer nije odgovorila Vulinu

HDZ-ov izaslanik u Brezovici Jasen Mesić nedopustivim smatra što hrvatska vlada nije promptno i adekvatno odgovorila Vulinu.

"Radi se o huškačkim izjavama koje ne poštuju zemlju u kojoj se gospodin tom prilikom nalazio, a radi se o Republici Hrvatskoj. Posbno je to čudno ako dolazi od minista Vlade Republike Srbije, države koja ima reafirmaciju četničkog pokreta, gdje imamo opravdanje da je Draža Mihajlović bio antifašist i takve stvari. Vlada je morala odmah i žestoko reagirati", ocijenio je Mesić i dodao kako Vulinove izjave "nisu put koji vodi prema EU".

HRVATSKA konzervativna stranka (HKS) zatražila je od Vlade da srbijanskog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Aleksandra Vulina proglasi 'personom non grata' u Hrvatskoj zbog njegove izjave u nedjelju u Jadovnom kada je blaženog kardinala Alojzija Stepinca nazvao "ustaškim vikarom".

HKS tvrdi da je njegova izjava dobro tempirana

"Vulin je ovu nečuvenu optužbu i laž izrekao usred Hrvatske i to pred predstavnicima Hrvatskog sabora i Vlade, koji niti jednom riječju nisu reagirali na ovu očitu bezočnu optužbu", priopćili su konzervativci u ponedjeljak.

Ističu kako nije slučajno da se Vulinova provokacija događa u vrijeme kada Vatikan razmatra proglašenje blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim zbog nebrojenih dobročinstava i spašavanja života Židova i Srba tijekom vladavine NDH, o čemu, kažu, postoje brojna svjedočanstva.

"Sramotna je šutnja Milanovićeve vlade"

"Sramotna šutnja Milanovićeve vlade na Vulinove laži i optužbe protiv kardinala Stepinca na hrvatskom tlu baca novo svjetlo na cjelokupnu hrvatsku vanjsku politiku i što aktualna srbijanska vlada, kojoj se na čelu nalazi četnički vojvoda Tomislav Nikolić, misli o Hrvatskoj i Hrvatima. Jer ako je blaženi Stepinac 'ustaški vikar', onda su svi katolički vjernici koji vjeruju u njegovu svetost ustaše. Stigma je to koja ozbiljno prijeti Hrvatskoj ako se na vrijeme ne kaže 'dosta'. Istovremeno, najpoznatiji hrvatski etno-biznismen, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, na čiji je poziv Aleksandar Vulin došao, nastavlja sa svojim podmetanjima o porastu etničke i političke netolerancije u Hrvatskoj", poručuju iz HKS-a.

Zbog svega navedenog od hrvatske Vlade traže da srbijanskog ministra Vulina proglasi 'personom non grata' u Hrvatskoj, te da odnose sa Srbijom "svedu na razumnu mjeru i zaustave ponižavanje hrvatskog naroda i države".

Kovač: Pozivamo Vladu da od Srbije zatraži osudu huškačkog govora Vulina

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u ponedjeljak kako HDZ poziva hrvatsku Vladu da od Vlade Srbije zatraži da se ogradi i osudi huškački govor ministra Aleksandra Vulina u Jadovnom, naglasivši kako je "nedopustivo da se na tlu Hrvatske vrijeđa kardinala Alojzija Stepinca, koji je u Drugom svjetskom ratu spasio mnoge Srbe, Židove i druge".

"Nedopustivo je da se na komemoraciji na tlu Hrvatske huška i vrijeđa kardinala Alojzija Stepinca, za kojeg je utvrđeno da je spasio mnoge Židove, Srbe i druge koji su bili proganjani za vrijeme Drugog svjetskog rata", rekao je Kovač Hini, komentirajući izjave izaslanika srbijanske Vlade, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Aleksandra Vulina koji je u Jadovnom, na komemoraciji za žrtve ustaškog koncentracijskog logora Gospić-Jadovno-Pag, kardinala Stepinca u nekoliko navrata nazvao "vikarom ustaške vojske".

Kovač se osvrnuo i na predstojeće parlamentarne izbore, ocijenivši da je vladajuća koalicija predvođena SDP-om Hrvatsku doveli na rub gospodarske propasti. Ustvrdio je da su vladajući u strahu od gubitka izbora odlučili voditi kampanju u kojoj se friziraju statistike te se izmišlja navodni fašizam u Hrvatskoj.

Dodao je kako će HDZ, nasuprot tome hrvatskim građanima ponuditi program za gospodarski spas koji će zaustaviti alarmantno iseljavanje mahom mlađih i obrazovanih ljudi iz Hrvatske.

Pusić: Vulinov istup je pitanje kućnog odgoja, a ne bilateralno pitanje

Istup srbijanskog ministra Aleksandra Vulina u Jadovnom nije bilateralno pitanje, već pitanje kućnog odgoja, izjavila je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"To nije bilateralno pitanje, već pitanja kućnog odgoja. Taj član vlade Srbije je do sada imao vrlo neobične eskapade, ovo je nešto što je ispod razine. Hrvatska ne treba i neće skakati kad bilo tko nešto kaže, ali sigurno bi bilo dobro da Srbija sa svoje strane ne dozvoli da se takva slika o njoj širi, jer izgleda vrlo neprimjereno za bilo koju pristojnu zemlju da se njezin ministar tako ponaša", rekla je ministrica Pusić, koja je u Luxembourgu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je u nedjelju u Jadovnom, kao izaslanik srbijanske vlade, među ostalim, nazvao kardinala Alojzija Stepinca "ustaškim vikarom" te rekao da "ne može ista ruka vijenac nositi i u Bleiburg i u Jasenovac", aludirajući na hrvatsku predsjednicu koja je posjetila oba mjesta.

Osuđeni ustaški kolaborator

Alojzije Stepinac, kojeg je papa Ivan Pavao II proglasio blaženim, u vrijeme NDH doista je održavao bliske odnose s ustaškim vlastima. Kao zagrebački nadbiskup Stepinac je s oduševljenjem dočekao proglašenje NDH, te u svojim objavama slavio ustaške vođe.

Iako je Stepinac kasnije osudio progon Židova od strane NDH, jugoslavenske vlasti su ga nakon rata proglasile krivim za ratne zločine i kolaboraciju s neprijateljem, zbog čega je osuđen na 16 godina zatvora.

Također, činjenica je da je Stepinac u doba NDH doista bio vojni vikar i dijelio blagoslove ustaškoj vojsci. Za vojnog vikara Stepinac je u NDH potvrđen početkom siječnja 1942. godine, a nije nezanimljivo da je istu poziciju držao i prije proglašenja NDH, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Iako je blisko surađivao sa zločinačkom NDH, te bio u uglavnom dobrim odnosima s Antom Pavelićem, katolička crkva u Hrvatskoj predlaže da se Stepinca proglasi svetim. Konačnu odluku o tome donijet će papa Franjo.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara