Štern: Ini treba nova krv! Josipović: Mora se osigurati nacionalni interes! Milanović: MOL se ne šali

Štern: Ini treba nova krv! Josipović: Mora se osigurati nacionalni interes! Milanović: MOL se ne šali

Foto: Index

"POSTOJI nekoliko scenarija, ali mislim da je u Ini zadnjih 10, a i više, 13 godina, došlo do jedne ogromne promjene gdje je Ina atrofirala na svim poljima i Ini bi trebala nova energija, nova krv i novi novci da bi ponovno postala ono što bi trebala biti", kazao je o MOL-ovoj najavi prodaje Ine bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Ine Davor Štern koji smatra kako država ne bi izgubila proda li MOL svoj udio u Ini.

Josipović: Ina je prevažna kompanija za Hrvatsku

"Vlasnička struktura Ine mora biti takva da se osigura nacionalni interes", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas u Zadru istaknuvši kako je siguran da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes.

"Ina je prevažna kompanija za Hrvatsku. Očito postoje razmimoilaženja između Vlade i MOL-a, no Vlada je na dobrom putu jer mora se uspostaviti zakonit način upravljanja Inom koji je na korist kompanije, dioničara ali i Hrvatske", rekao je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje novinara o jučerašnjoj najavi MOL-a da kreće s pripremama za prodaju svog udjela u Ini.

"Siguran sam da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes", istaknuo je Josipović novinarima za vrijeme posjeta zadarskoj Seljačkoj tržnici. Poručio je da budućnost hrvatske nacionalne naftne kompanije "mora biti vrlo dobra jer Ina ima kvalitetu".

Na pitanje novinara zna li možda tko će kupiti Inu, predsjednik Josipović je rekao da u to ne ulazi, ali da se Inu mora postaviti "čvrsto na noge", uspostaviti jasna pravila te da Ina mora biti organizirana sukladno zakonima Republike Hrvatske.

Laburisti: Ima li RH pravo prvokupa dionica Ine i hoće li ga iskoristiti?

"S obzirom na objavu MOL-a o pripremi za prodaju 49,1 posto dionica Ine, Hrvatski laburisti - Stranka rada od Vlade traže hitan i jasan odgovor ima li Republika Hrvatska pravo prvokupa tih dionica, i namjerava li to pravo iskoristiti u slučaju da se najave mađarskog strateškog partnera obistine, a ne pokaže se da je riječ samo o pritisku tijekom pregovaračkog procesa.

Laburiste zanima razmišlja li Vlada o soluciji kupnje dionica Ine ako je zadržala pravo prvokupa, i traži li modele za njihovu kupnju, bez obzira na loše stanje državnih financija, kako bi hrvatska strana, a ne mađarska maksimizirala vrijednost investicije prodajom trećoj strani.

Usto, Laburisti podsjećaju Vladu kako bi u tom slučaju predmet eventualne prodaje bila i plinska polja Hayan i Aphamia u Siriji, u kojima Ina i sirijska državna naftna kompanija dijele vlasništvo u omjeru 50:50 posto. U ta je plinska polja Ina prije dolaska MOL-a, 1999. godine uložila oko milijardu dolara, dok im današnja vrijednost, prema procjenama, doseže 20 milijardi dolara", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Dragutin Lesar, predsjednik Laburista.

Milanović: Kupnja MOL-ovih dionica Ine avanturizam u koji Vlada nema pravo ulaziti

Premijer Zoran Milanović potvrdio je danas kako Hrvatska ima pravo prvokupa MOL-ovih dionica Ine koje je ta mađarska kompanija najavila prodati, ali i naglasio kako u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, s obzirom da se radi o nekoliko milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Polazim od toga da Hrvatska ima pravo prvokupa i to je naše tumačenje, ali pitanje je ustvari teoretsko - radi se o nekoliko milijardi eura koje ukoliko se dionice prodaju treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti", izjavio je Milanović novinarima nakon skupštine Srpskog narodnog vijeća.

Za MOL-ovu najavu prodaje dionica Ine rekao je kako je to za Vladu nova informacija. "Nova u smislu da je formalna. O tome se pričalo danima, ali nije potvrđeno, a sada kad je odbor direktora donio takvu odluku, tu je burza, tu je tržište, tu su interesenti. To je ono što se događa kad je netko vlasnik 49 posto jedne kompanije", kazao je Milanović.

Upitan je li MOL-ova najava prodaje dionica pritisak na Vladu s obzirom da pregovori između Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima nisu bili uspješni, Milanović je odgovorio kako vjeruje da su MOL-ove namjere stvarne.

"S takvim stvarima se ne šališ, u protivnom smanjuješ vrijednost svoje imovine. Dakle to sigurno nisu napravili zato da bi prijetili jer time izvlače iz svoga džepa. Nisu, vjerujem da je ta namjera stvarna", poručio je premijer Milanović.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu

MOL je u petak navečer objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, ako s Vladom ne postigne dogovor, samo nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini.

Odlukom MOL-a izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je hrvatska Vlada prihvatila na sjednici u kolovozu te će poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa RH, poručila je sinoć Vlada.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska vlada je početkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara