Štern: MOL i Vlada se trebaju dogovoriti, Vrdoljakova reakcija bila je emotivna i djelomično opravdana

Štern: MOL i Vlada se trebaju dogovoriti, Vrdoljakova reakcija bila je emotivna i djelomično opravdana

Foto: Index

NAKON što su u petak propali pregovori Mola i Vlade oko Ine, strane su se povukle u svoj dio ringa u iščekivanju nove runde. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ošrto je napao Mađare, a oni se brane tvrdnjama da žele dobro Ini.

Ministar Vrdoljak u petak je spomenuo mogućnost otkupa dionica Ine, no premijer je njegove najave okarakterizirao kao dobronamjerne spekulacije. Ministar se također okomio na MOL i to zbog njihove tvrdnje da nisu dobili konkretne odgovore na svoja pitanja.

"Pokušavaju me već duže vrijeme osobno diskreditirati, da je ministar nesposoban. Vidjet ćete što će sutra pisati. Nikada neću odustati od toga, da bez obzira na pritisak odustanem od zaštite hrvatskih nacionalnih interesa", poručio je u petak Vrdoljak. Jučer se pak oglasio i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott koji je pomirljivo izjavio da MOL i dalje želi ostati strateški partner u Ini. "Mi smo tu već 10 godina i želimo investirati i raditi za budućnost Ine", rekao je Aldott za Novu TV. Na zastoj u pregovorima ne gleda kao na završetak jer smatra da će se dvije strane uspjeti dogovoriti. Na upit je li svjestan da u Hrvatskoj prevladava dojam kako je MOL neiskren partner i da uništava Inu, odgovorio je da to nije istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Puno smo investirali u Inu i radimo za njenu budućnost"

"To nije istina. Mi smo puno investirali u Inu, radimo za budućnost Ine i želimo jaku kompaniju u Hrvatskoj i regiji". Naftni stručnjak Davor Štern kaže da je reakcija ministra bila emotivna i djelomično opravdana, no naglašava da ne zna kakva je bila atmosfera na samim pregovorima. No, dodaje da je najbolje rješenje upravo u postizanju dogovora Vlade i Mola.

"Odnosi s MOL-om bi se trebali popraviti. Ima puno prostora da se ti odnosi dovedu u situaciju u kakvoj bi trebali biti, da se kompanija razvija u suradnji s hrvatskim i mađarskim kadrovima te da sustav upravljanja mora biti u skladu sa strateškim energetskim interesima obiju zemalja", pojašnjava Štern. A što misli o Vrdoljakovoj najavi da bi Hrvatska mogla kupiti dionice Ine?

"Ukoliko ne dođe do usuglašavanja stavova oko budućnosti Ine, jasno da je to jedan od rijetkih načina na koji se može izaći iz ovog začaranog kruga, ali ja bih tome pribjegao isključivo ako bismo utvrdili da se ne mogu nikako usuglasiti dvije strane", zaključuje Davor Štern.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara