Štern o cijeni goriva: Nadam se da je ovo zadnje poskupljenje u narednih nekoliko mjeseci

Štern o cijeni goriva: Nadam se da je ovo zadnje poskupljenje u narednih nekoliko mjeseci

Ilustracija: Hina

CIJENE goriva u ponoć će poskupjeti i to značajno, benzini za 40, a dizeli za 37 lipa po litri. Spremnik goriva od 50 litara bit će skuplji 20 kuna. Poskupljenje je rezultat rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, ali u pozadini su i geopolitički razlozi.

Zakon ponude i potražnje kada su u pitanju cijene nafte nije jedini faktor određivanja cijena. Uvijek su u pozadini i geopolitički razlozi, tvrdi profesor na rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Igor Dekanić.

Dok su cijene nafte proteklih mjeseci padale, najviše su profitirali uvoznici, primjerice Europska unija, dok je Rusija kao izvoznik zbrajala gubitke. Posljednje poskupljenje uz Rusiju, najviše ide na ruku i SAD-u, čija proizvodnja nafte uz ovu cijenu postaje profitabilna, kaže Dekanić.

"Dokle će rasti to je teško predvidjeti"

"Neke su pretpostavke analitičara da iznad 60 dolara za barel je profitabilno istraživanje i proizvodnja nafte u Americi. Sada je nafta krenula prema toj cifri", kaže Dekanić za Media servis.

Hoće li na tome stati i što će se događati sa cijenama u idućem razdoblju nemoguće je točno predvidjeti.
 
"Cijene nafte su krenule prema gore, dokle će rasti to je teško predvidjeti jer ipak glavna karakteristika svjetskog tržišta nafte je nepredvidljivost", rekao je Dekanić za Media servis.

Sigurno je da će cijene oscilirati, ipak kaže Dekanić. No, većeg poskupljenja i vraćanja cijena na iznad deset kuna, ne bi trebalo biti, smatra naftni stručnjak Davor Štern.

"Ja se nadam da je ovo zadnje veliko poskupljenje u narednih nekoliko mjeseci, ne vidim razloga zašto bi poskupjelo osim ako ne dođe do nekih geopolitičkih događaja koji bi mogli utjecati na psihologiju burzi i ponašanje velikih trgovaca", kaže Štern za Media servis.

Ponašaju li se trgovci u skladu s pravilima tržišnog natjecanja?

A trgovci imaju otvorene ruke, otkako je određivanje cijene prepušteno tržištu, podsjećaju u Ministarstvu gospodarstva. Jedino je pitanje ponašaju li se u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja do sada nije uočila špekulacije, kaže Snježana Vujisić Sardelić iz Odnosa s javnošću. Reagirat će, bude li potrebno.

"Jedino ako bi se vidjelo da je to nekakva posljedica dogovora i da su se oni tu dogovorili na isti dan u istom omjeru na isti način podignuti cijene onda bi to bio eventualno nekakav signal za nas", kaže Snježana Vujisić Sardelić i dodaje da Agencija prati zbivanja na domaćem tržištu nafte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara