Stigao još jedan prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi

Foto:  Davor Pongračić (Cropix)

HRVOJE ŠIMIĆ jedan od vjerovnika Europapress Holdinga Ninoslava Pavića, a koji već duže vrijeme osporava postupak predstečajne nagodbe za EPH, odaslao je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti zakonskih odredbi s Ustavom Republike Hrvatske. Sukladno tome traži i obustavu izvršenja svih pojedinačnih akata i radnji Financijske agencije, Ministarstva financija i drugih subjekata vezanih za primjenu Uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. 
 
Za Šimića sporan je Zakon o predstečajnoj nagodbi jer se narušavaju poduzetnička sloboda i vlasnička prava te se ne osigurava jedinstven položaj na tržištu za sve. Šimić je to i ilustrirao primjerom. 
 
"Poslovni subjekt ima neizmirene obveze za plaćanje na računu jer je izdalo zadužnicu vjerovniku kojem je namirilo obveze, a vjerovnik je zloupotrijebio zadužnicu i neosnovano je podnio na naplatu. Poslovni subjekt u tome trenutku nema upopće ili nema neizmirenih dospjelih obveza prema trećima ili iste pak dospjevaju u dugogodišnjem roku. Sudski postupak utvrđivanja činjeničnog stanja zloupotrebe protupravne naplate zadužnice traje daleko duže od roka u kojem nastupa zakonska obveza radi podnošenja prijedloga za pokretanje predstečajne nagodbe. Poslovni subjekt raspolaže imovinom, ali dugoročnom. Svi drugi vjerovnici (ako i postoje) iako su upoznati s činjenicom da postoji blokada računa ne namjeravaju pokretati stečajni postupak jer samostalno disponiraju svojim pravom kako, kada te kojim načinom će naplaćivati svoje tražbine", stoji u prijedlogu Ustavnom sudu. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na taj način, smatra Šimić, Financijskoj agenciji se daje ovlast da bez da je vjerovnik poslovnog subjekta pokreće stečajni postupak nad poslovnim subjektom koji ima neizmirene blokiran račun, ali ne i stvarne financijske obveze, takvim postupanjem izravno se miješa u gospodarske odnose drugih subjekata kojih nije sudionik.
 
Podsjetimo kako Ustavni sud i dalje razmatra prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog Zakona o predstečajnim nagodbama kojeg je podnio sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić. U međuvremenu se Ministarstvo financija odlučilo na izmjene dijelova tog zakona. 
  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara