Stigao zahtjev: Europski parlament skida imunitet Jakovčiću?

Screenshot: HRT

EUROPSKOM parlamentu stigao je zahtjev za skidanjem imuniteta Jakovčiću.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u četvrtak u Strasbourgu zastupnici su obaviješteni da je podnesen zahtjev za skidanje imuniteta zastupniku Ivanu Jakovčiću te da je taj zahtjev proslijeđen parlamentarnom Odboru za pravna pitanja.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Sylvie Guillaume pročitala je na sjednici da je EP primio zahtjev "nadležnog hrvatskog tijela" za skidanje imuniteta zastupniku Ivanu Jakovčiću, koji je proslijeđen Odboru za pravna pitanje. Riječ je o uobičajenoj praksi da se na plenarnoj sjednici čitaju obavijesti vezane uz rad parlamenta i zastupnike.

Na to se priopćenjem za javnost oglasio Ivan Jakovčić, demantirajući da je posrijedi zahtjev "nadležnih hrvatskih tijela", već je riječ o zahtjevu privatnog tužitelja, odvjetnika austrijskog poduzetnika Georga Lista.

Ističući u priopćenju zastupnicima da im se obraća "radi interesa javnosti i objavljivanja istine", Jakovčić kaže da je "List putem svog odvjetnika D. Čehića zatražio skidanje mog parlamentarnog imuniteta u privatnoj tužbi protiv mene zbog navodne uvrede".

"Poznato je da sam nedavno podnio tužbu protiv Lista radi izrečenih laži i neistina na moj račun i jedva čekam suočiti se s njime na sudu. Ovim želim potvrditi da Europski parlament nije zaprimio nikakav drugi zahtjev osim privatnog tužitelja", kaže Jakovčić, dodajući u izjavi da ne postoji nikakav zahtjev "nadležnih hrvatskih tijela“ i da je već "zatražio ispravak izjave Europskog parlamenta u tom dijelu".

U EP-u je u međuvremenu ta informacija ispravljena.

List optužio Jakovčića da ga je tražio 500 tisuća eura mita

Podsjetimo, List je optužio Jakovčića da ga je tražio 500 tisuća eura mita kako bi realizirao polo projekt kraj Motovuna. Jakovčić ga ja prozvao lažljivcem.  List se nedavno u Dortmundu  podvrgnuo detektoru laži. Ispitivao ga je Holger Leutz, dugogodišnji sudski vještak i specijalist za detektore laži koji radi za vodeće njemačke medije. List je prošao poligraf, sada je na potezu Jakovčić, koji je, kako je objavio HTV, prihvatio Listov poziv da izađe na detektor laži.

HTV je objavio snimku ispitivanja Lista. Donosimo vam pitanja i odgovore:

Jeste li snalažljivi varalica i prevarant?
Ne

Je li vaš iskaz Državnom odvjetništvu u Puli istinit i potpun?
Da

Varate li u svom poslu ljude koji vam vjeruju?
Ne

Je li bivši župan Jakovčić od vas tražio 500 tisuća eura mita? Da

Sjećate li se sad toga da izvrsno lažete?
Ne

"To će ga ubiti", rekao je Listu Leutz nakon što je završio s ispitivanjem.

Podsjetimo, List već dvanaest godina pokušava pokrenuti projekt izgradnje polo-igrališta u Motovunu i tvrdi kako u tome nije uspio jer nije pristao platiti Jakovčićev reket. Jakovčić pak tvrdi da je Listov projekt velika politička, zemljišna i financijska prijevara.

"Mogu vam pokazati sve dokumente i vidjet ćete da ono što govorim nije nikakva laž i da mi nije bila namjera uništiti unutrašnjost Istre. Imam vrlo iskren i jasan projekt za Hrvatsku, za ljude u Motovunu jer je to projekt koji bi jamčio i zapošljavanje ljudi na tom području", istaknuo je List. Rekao je i kako je o tom slučaju dva puta razgovarao s policijom u Puli. List je novinarima ponovio da mu je Ivan Jakovčić rekao da treba uplatiti 500 tisuća eura tvrtki Branka Curića ako želi da mu se ubrzaju poslovi.

"Listov polo-projekt je velika politička, zemljišna i financijska prijevara"

Bivši istarski župan i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na optužbe poduzetnika Georga Lista i čelnika Istarskih demokrata da je pokušajem reketarenja onemogućio Listov polo-projekt u Motovunu uzvratio je tvrdnjom da je taj projekt velika politička, zemljišna i financijska prijevara te je od mjerodavnih tijela zatražio da poduzmu mjere za zaštitu interesa Republike Hrvatske.

"Slučaj izgradnje polo-igrališta s popratnim sadržajima podno Motovuna najveća je politička, financijska i zemljišna prijevara koja se u Istri događa zadnjih godina. Stoga me ne čudi sprega sumnjivog poduzetnika gospodina Lista, propalih političara Damira Kajina i Ivana Heraka te pojedinaca s HTV-a koji protiv mene vode medijski rat već petnaest godina", rekao je.

Ustvrdio je da je List s partnerima "ništavim pravnim poslom" pokušavao oštetiti Republiku Hrvatsku i njezino izvanknjižno vlasništvo nad poljoprivrednim državnim zemljištem podno Motovuna te je pozvao sva mjerodavna državna tijela da odmah poduzmu nužne radnje kako bi se u cijelosti zaštitili interesi Republike Hrvatske. "Pozivam da se odmah obave svi neophodni izvidi u tvrtkama koje su uključene u ovaj ništavni posao kako bi se spriječili daljnji sumnjivi poslovi. Pozivam i da se odmah obave informativni razgovori sa svim uključenim pojedincima i zatraže nedvosmisleni dokazi za sve njihove tvrdnje, svakako, uključujući i mene", rekao je Jakovčić, dodajući da je već dao izjavu Državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara