Stigla ciklona Neven: Jako zahlađenje i obilne padaline na zapadu zemlje, na Zavižanu snijeg!

Foto: Robert Fajt/Cropix, Crometeo

CIKLONA Neven stigla je do Hrvatske i svojom glavninom djelovala na vrijeme u utorak ujutro. Jutro je u cijeloj zemlji oblačno, ponegdje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Iako kiše još nije bilo svugdje, na zapadu zemlje mjestimično su pale obilne oborine. Najviše kiše do 11 sati, prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, palo je u Velikoj Lešnici, 61 litra po metru kvadratnome. Slijede Karlovac 54, Oštarije 44, Rijeka – Kampus 43, Poljane 42, Daruvar i Opatija 41, Roč i Čavle 38, Kukuljanovo 37, Krk – Njivice 33, piše Crometeo.

Pljusak i ogromna količina oborina u kratkom vremenu izazvali su prometne probleme na karlovačkim ulicama. Tako je i poplavljen podvožnjak između Rakovca i Grabrika.

Kiša i pljuskovi bili su lokalno praćeni intenzivnom grmljavinom.

Na zapadu zemlje je osjetno zahladilo. U tom je području zemlje jutro bilo najtopliji dio dana, a onda je uslijedilo zahlađenje. U 11 sati nizine središnje Hrvatske bilježe tek 10°C. Slične temperature bilježe se u unutrašnjosti Istre i na Kvarneru. Najhladnije je u Gorskom kotaru kojeg je naglo zahlađenje zahvatilo iza 9 sati ujutro. Parg mjeri svega 4°C što znači da je velika vjerojatno da u višem gorju pada snijeg. Na Bjelolasici je 5°C, a u Delnicama 6°C.

Na Zavižanu snijeg!

Iza 11 sati naglo zahlađenje je zahvatilo Zavižan, a kiša je prešla u prvi snijeg sezone na ovom velebitskom vrhu.

Spomenimo da je još jučer jako zahlađenje zahvatilo srednju Europu i alpske zemlje gdje ima i obilnog snijega iznad 1000 metara nadmorske visine, a snijeg jutros pada na slovenskim planinama.

Zahlađenje još nije stiglo do Slavonije gdje su temperature do 17°C, te Dalmacije gdje su temperature do 23°C.

Prodorom hladnog zraka i zbog razlike u tlaku zraka, jer jutros je na sjevernom Jadranu u centru ciklone tlak u njenom središtu pao na 997hPa, na sjevernom Jadranu je zapuhala umjerena do jaka bura, mjestimično s olujnim udarima. Podno Velebita i na krčkom području naše mjerne postaje zabilježile su udare bure do 100km/h.

U sjevernoj Dalmaciji ima jakih udara lebića. Jak vjetar na cijelom Jadranu povećava valovitost mora.

Ciklona će se sljedećih sati kretati prema istoku i jugu zemlje, no tamo oborine ni zahlađenje neće biti tako intenzivno kao na zapadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara