Stigla prava zima: U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg

Stigla prava zima: U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg

Screenshot: HAK

U VEĆEM dijelu Hrvatske danas će, prema prognozi DHMZ-a, biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu i s grmljavinom. Snijeg se može očekivati u gorju, iznad 600 do 700 metara nadmorske visine, prije svega u Gorskom kotaru i Lici.

Najviše kiše tijekom dana očekuje se u Dalmaciji, a najmanje u Slavoniji. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti kretat će se od 6 do 12 stupnjeva, u gorskim predjelima od 2 do 6 stupnjeva, a na Jadranu između 12 i 17 stupnjeva Celzijusa.

Kiša nas očekuje i tijekom vikenda. U Zagrebu će se temperature ovog vikenda kretati između 4 i 7 stupnjeva Celzijusa. Kišno, ali ipak nešto toplije tijekom vikenda će biti i u Dalmaciji. Razvedravanja se u Dalmaciji očekuje u nedjelju poslijepodne.

Izdano novo upozorenje za Dalmaciju

Meteoalarm je za danas izdao novo narančasto upozorenje zbog kiše i vjetra u dubrovačkoj regiji te zbog jake kiše u splitskoj, kninskoj i gospićkoj regiji. U splitskoj i riječkoj regiji su na snazi i žuta upozorenja zbog jakog vjetra.

"Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državna tijela", stoji u objašnjenju upozorenja Meteoalarma.

HAK poziva na oprez

Oprezno treba voziti po mokrim ili vlažnim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje. Kiša usporava promet u Lici, upozorava HAK.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te u Slavoniji.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Mokrice i Krapina vidljivost je smanjena na manje od 100m, a magle ima mjestimice i na autocesti A3 između čvorova Križ i Lipovac.

U Gorskom kotaru pada snijeg, pa su na području Vrbovskog, Delnica i Čabra proglašeni zimski uvjeti. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na:

-D3 Vrbovsko-Delnice-Sopač i Kikovica-Gornje Jelenje-Delnice
-D32 Delnice-Crni Lug-Prezid
-D203 Brod na Kupi- Delnice
-D305 Parg-Čabar
-ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak i ostale županijske i lokalne ceste
Vozačima koji kreću na put cestama kroz Liku i Gorski kotar savjetujemo zimsku opremu.

Vozi se jednim kolničkim trakom:
- na riječkoj obilaznici između čvorova Orehovice i Rujevice u smjeru Rupe i
- na autocesti A1 kroz tunel Brezik u smjeru Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D22 Možđenec-Sudovec,
- D27 Benkovac-Šopot,
- D205 Risvica-Dubrovčan i
- D425 Karamatići-Ploče.


Sljemenska cesta (sa zagrebačke strane) zatvorena je za sav promet.

Do 29. studenog svakodnevno od 8 do 17 sati, zbog razminiranja dijela županijske ceste ŽC6021 u području naselja Zemunik Gornji vozila se propuštaju 15 minuta prije svakog punog sata prema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Do 20. prosinca zbog radova na državnoj cesti D30 Zagreb-Velika Gorica, u smjeru Velike Gorice od 7 do 9 sati te od 16 do 7 sati vozi se suženim kolnikom, a od 9 do 16 sati samo jednim prometnim trakom. Vozače molimo za strpljenje i poštivanje privremene prometne signalizacije.

Zbog urušavanja mosta zatvorena je LC3136 Gornja Kupčina-Krašić.

Naizmjence se vozi:
- na D512 Makarska-Gornje Igrane u mjestu Gornji Tučepi i
- na D25 Korenica-Gospić, između mjesta Bunić i Ljubovo.
- D517 Beli Manastir- Belišće.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara