Stiglo objašnjenje iz HAC-a: Ni riječi o naplati cestarine onima koji su satima čekali

Stiglo objašnjenje iz HAC-a: Ni riječi o naplati cestarine onima koji su satima čekali

Foto: Robert Fajt/Cropix

HRVATSKE autoceste reagirale su na prozivke ljutitih građana zbog jučerašnjeg kaotičnog stanja na autocesti A3 na kojoj su brojni automobili, ali i autobusi s djecom, ostali zameteni po desetak sati, nakon čega im je HAC još naplatio cestarinu.

> Pogledajte kako je jučer izgledala autocesta kod Križa: U HAK-u su u 9.15 ujutro rekli da je autocesta prohodna!?

> "Čekali smo deset sati na autocesti i na kraju su nam imali obraza naplatiti cestarinu bez isprike! Bravo za HAC i MUP!"

Kako ističu u priopćenju, Hrvatske autoceste su još u petak u 19 sati zbog najave obilnih snježnih padalina na teren poslale svu raspoloživu mehanizaciju i ekipe zimske službe. "Promet se uz manje zastoje uzrokovane ekstremnim zimskim uvjetima i nesavjesnim vozačima bez zimske opreme nesmetano odvijao do subote u 10 sati kada se na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac na dionici Ivanja Reka-Križ  dogodila prometna nesreća, tj. sudar dvaju teretnih vozila bez zimske opreme", ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kolniku se prepriječilo tridesetak teretnih vozila bez zimske opreme!

"Teretna vozila prepriječila su se preko kolnika, nakon čega se tridesetak teretnih vozila, također bez zimske opreme i uslijed neprilagođene brzine, prepriječilo na kolniku, te je u potpunosti onemogućen promet na predmetnoj dionici. Odmah po saznanju pozvane su i specijalne dizalice zbog uklanjanja vozila koja su blokirala promet. S obzirom na to da se radilo o velikom broju teretnih vozila, vrijeme potrebno za njihovo uklanjanje nije se moglo predvidjeti. Također ističemo da je većina vozila bila pod teretom, što je uz izuzetno teške uvjete pristupa zbog zimskih uvjeta, dodatno otežavalo akciju uklanjanja", nastavljaju u priopćenju.

"Zbog blokade prometa uzrokovane prometnom nesrećom ralice Hrvatskih autocesta nisu mogle pristupiti određenim dijelovima autoceste A3, što je dodatno otežalo pristup mjestu nesreće. Operativna služba Hrvatskih autocesta je odmah po saznanju izvijestila HAK. Sve raspoložive ekipe i mehanizacija Hrvatskih autocesta jučer su bili angažirani punim kapacitetima i u suradnji s ostalim službama: MUP-om, Crvenim križem, Hrvatskom gorskom službom spašavanja i vatrogascima, natprosječnim naporima učinili su sve kako bi što je moguće brže uspostavili promet predmetnom dionicom. Vozila su uklonjena oko 19 sati, a promet ovom dionicom uspostavljen je oko 21 sat. Na svih 868 kilometara autocesta, kojima upravljaju Hrvatske autoceste, djelovalo je 125 ralica i potrošeno je 2300 tona soli", nastavlja HAC.

"Hrvatske autoceste izražavanju razumijevanje prema svim korisnicima koji su se jučer našli na autocesti A3 te zbog nastalih okolnosti nisu mogli neometano nastaviti svoje putovanje. Ovim putem još jednom apeliramo na sve korisnike autocesta da na put u zimskim uvjetima ne kreću bez adekvatne zimske opreme", završava HAC-ovo priopćenje u kojemu ne spominju zašto su putnicima koji su cijeli dan proveli na mećavi na kraju ipak naplatili cestarinu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara